Lepší veřejná doprava za osm miliard. Zlínský kraj chce víc autobusů a vlaků a jednotnou jízdenku pro všechny

Zlínské hejtmanství vypíše výběrové řízení na veřejnou dopravu na příštích deset let.

Zlínský kraj bude v příštích deseti letech dotovat víc vlakových i autobusových spojů. Krajští zastupitelé schválili parametry zakázky na dopravní obslužnost s tím, že nabídky musí dopravci předložit do 6. prosince.

Největší změnou bude nabídka spojů, rychlost přepravy, jednotné jízdné. To znamená, že bude ve Zlínském kraji zavedený integrovaný dopravní systém.

Jednotná karta pro všechny

Chystá se zavedení jednotné karty pro cestující, která by platila ve všech objednávaných autobusech a vlacích.

Městská hromadná doprava ve Zlíně a Otrokovicích zdarma? Je to příliš drahé, školáci ale zaplatí od září výrazně méně

MHD se ve Zlíně a Otrokovicích

Juniorpas bude stát na jeden školní rok pro všechna pásma 330 korun. Netýká se to ale středoškoláků.

Odhadované náklady jsou osm miliard a sto dvaatřicet milionů korun bez DPH s možností jejich snížení nebo zvýšení o pětinu. Za minulou dekádu to bylo sedm miliard. Zadání veřejné zakázky bylo v uplynulých letech už třikrát zrušené a přepracované.

Hejtmanství teď ale tlačí termín stanovený Evropskou unií, na jehož základě musí vybraní dopravci v regionech začít jezdit už od příštího roku.

Více spojů mezi městy

Hejtmanství usiluje o posílení spojů a zvýšení jejich kvality v nejfrekventovanějších místech. Patří mezi ně úseky mezi Kroměříží a Zlínem, Zlínem, Uherským Hradištěm a Veselím nad Moravou, Zlínem a Přerovem nebo Valašským Meziříčím a Vsetínem.

U autobusové dopravy se tak počítá s navýšením na dvacet pět milionů kilometrů ročně. To je oproti minulé dekádě více o zhruba pětinu, u vlaků to bude o necelou třetinu.

autor: pes
Spustit audio

Související