Lékař z Hošťálkové pomohl Masarykovi do Říšské rady, na Slovensku byl u založení Červeného kříže

Jan Bohuslav Kraicz hrál významnou roli v životě Tomáše Garrigua Masaryka i mnoha československých vojáků, kteří po 1. světové válce hájili hranice svého státu před Maďary.

K nejvýznamnějším rodákům obce Hošťálková na Vsetínsku bezesporu patří valašský lékař Jan Bohuslav Kraicz. Jeho osoba je v československých dějinách výrazně spjata zejména s Tomášem Garriguem Masarykem.

Svou ordinaci měl Kraicz ve Valašském Meziříčí. Budovu někdejší velké rodinné vily, kde působil, dnes připomíná už pouze malý památník, třebaže byl nejen pro svůj region velkou osobností.

S pozdějším prvním prezidentem Československa se spřátelil během studií a nutno potrhnout, že jejich vztah nebyl jen tak ledajaký. Kraicz u sebe Masaryka nechával mnohokrát přespat a když přišly volby do Říšské rady, udělal mu ze své čekárny kancelář.

Mimochodem právě Kraicz byl u založení politického spolku, který Masaryka roku 1907 jako kandidáta do Říšské rady navrhnul. A byl to také on, kdo řídil jeho volební kampaň zakončenou vítězstvím. Díky jejich silným vazbám pak Kraicz mohl být u založení Červeného kříže na Slovensku (u nás měla významnou zásluhu na jeho založení dcera Tomáše Garriguea Masaryka Alice).

Poslechněte si životní příběh Jana Bohuslava Kraicze.

Spustit audio

Související