Koláč Santiago se proslavil svatojakubskými poutěmi do Santiaga de Compostela
Kuchyně jihozápadní Evropy, aneb ohlédnutí Petra Stupky za nedávnou návštěvou Barcelony.
Všude v Katalánsku vám před hlavním jídlem nabídnou chléb a rajské jablko, případně chléb s tamním druhem majonézy. Nejedná se ale o náš klasický chleba, ale o chléb bílý. A také nezůstane jen u tohoto předkrmu. Stejně, jako v novém vydání Kuchařského čarování.
Pravidelná porce inspirace a receptů pro všední i sváteční vaření Petra Stupky v tomto vydání přináší koláč Santiago.
První dochované zmínky o tomto koláči jsou ze středověku. Proslavil se ale až ve spojení se svatojakubskými poutěmi do Santiaga de Compostela ve Španělsku. Každý z poutníků, který pouť vykoná je odměněn kouskem tohoto mandlového koláče.
- 220 g cukru krupice
- 5 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
- 250 g jemně mletých mandlí
- špetka skořice
- nastrouhaná kůra z 1 citrónu
- máslo na vymazání formy
- špetka soli a cukr moučka pocukrování
Postup
Troubu si předehřejte na 160 °C. Otevírací dortovou formu o průměru 25 cm vymažeme máslem nebo vyložte pečicím papírem.
Žloutky vyšlehejte s polovinou cukru a skořicí do pěny. Bílky šlehejte s trochou soli do tuhého sněhu a následně do nich zašlehejte zbylou část cukru tak, aby hmota ztuhla. Následně zvolna promíchejte obě hmoty spolu s citronovou kůrou a mletými mandlemi. Těsto pak ložte do formy a pečte v předehřáté troubě 30 – 40 minut.
Vychladlý dort cukrujte moučkovým cukrem. Originál by měl na sobě znamení svatojakubského kříže a podáván se sklenkou sladkého vína nebo citronového likéru.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.