Jemná indická omáčka

Recepty z Dálného východu mohou skvěle zpestřit váš jídelníček. Vůbec se jich nemusíte bát. Zkuste připravit třeba jemnou indickou omáčku, která se podává s rýží. Recept nabízí autor pořadu Kuchařské čarování Petr Stupka.

Jedním ze základů indické kuchyně je směs koření, kterou nejčastěji tvoří koriandr, římský kmín, mletý zázvor a kurkuma. Součástí může být také chilli, fenykl, hřebíček i hořčičné semínko.

Ingredience
  • směs koření (viz výše, popřípadě kupované kari koření)
  • cibule
  • čerstvý zázvor
  • česnek
  • rajčatový protlak
  • kořenová zelenina

Nejprve osmažíme cibule, poté přidáme a osmažíme zázvor a nakonec krátce česnek. Spolu s česnekem přidáme i chilli. Pak do směsi přihodíme ostatní koření a necháme krátce zpěnit.

Přidáme drcená rajčata, nebo protlak a následně na jemno nastrouhanou kořenovou zeleninu, která omáčku zahustí. Osolíme a pozvolna vše dusíme.

Do této omáčky se poté přidává tepelně upravená zelenina (květák, brambory, papriky, mrkev, hrášek) nebo kuřecí či jehněčí maso, ale i vařené fazole nebo čočka.

Jako příloha se podává rýže ovoněná kardamomem, muškátovým květem a hřebíčkem.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.