Jana Gutteková ručně váže knihy na míru. Věří, že její specifické řemeslo přežije, i když to tak zatím nevypadá

14. březen 2024

Jana Gutteková vystudovala grafiku, výtvarku a knižní design. Z rodného Zlína se před lety dostala na jih Čech a dnes má v Českých Budějovicích renomovanou dílnu. Voní to v ní papírem a kůží. Jana Gutteková podle individuálních přání zákazníků váže knihy na míru.

Jako host ve studiu Českého rozhlasu České Budějovice dostala mimo jiné otázku, jestli její „skorojmenovec“, vynálezce knihtisku Johannes Gutenberg, nepoložil v polovině 15. století spolu se základy masové knižní produkce i základ k postupnému zániku ručně vázané knihy.

Dlouze se nadechla a odpověděla: „Nemyslím si. Ale před deseti lety bych vám určitě řekla, že ano. Když jsem začínala, do módy přišly čtečky. A já si říkala: Proboha, ty jdeš dělat historické řemeslo v době, kdy na trh míří elektronické čtečky, to nemyslíš vážně. Ale postupem času, během těch deseti, jedenácti let, zjišťuji, že ruční knižní vazba má na trhu své zastoupení.“

K Janě Guttekové pro ni překvapivě chodí i náctileté dívky, mladé autorky, o kterých bychom si mohli myslet, že vůbec nečtou. Ony ale samy píší a nejen to, chtějí mít vlastní knihu na papíře a v krásné knižní vazbě. To o renesanci starobylého řemesla svědčí.

„A to je přesně to,“ reaguje Jana Gutteková, „postupem času jsem pochopila, že čtečka není nepřítel, ona je naopak přítel. Protože i moji kamarádi mi říkají: Hele, my si koupíme knihu, ale jedině takovou, která nám za to bude stát. A tu, kterou budeme milovat, si necháme převázat u tebe.“

Čtěte také

Individuální přístup je pro knihvazačku důležitý. „Vím, že člověk přichází s věcí, kterou má rád. Ty mladé dámy mají knihy nejenom rády, ony jimi žijí. A já bych chtěla být tím místem, kde onu lásku můžeme znásobit. Protože já ji žiju taky, z řemeslné stránky,“ vysvětluje.

V recenzích na její práci najdeme i poznámku: „Paní Gutteková mi dovolila docházet k ní do dílny a pod jejím vedením si vyzkoušet restaurování na knize po mém dědečkovi. S tímto oborem jsem sice neměla žádné zkušenosti, ale díky její trpělivosti a ochotě jsem práci úspěšně dokončila.“

Jaká je tedy budoucnost Janina oboru, má následovníky? „Ráda bych řekla, že ano. Ale upřímně, nechci říkat ne, takže řeknu nevím. Nedávno jsem dělala rozhovor se ženou, která bude vydávat knihu o českých knihařkách. A obě jsme se shodly na tom, že knihaře pod pětatřicet let neznáme. Vypadá to, jako bychom byli poslední generace. Ale já chci věřit, že tomu tak není. Přála bych si, aby někdo spatřil potenciál tohoto řemesla a zamiloval se do knižní vazby stejně jako my všichni,“ uzavírá.

Celý rozhovor s knihvazačkou a výtvarnicí Janou Guttekovou si poslechněte online.

Spustit audio

Související