Jahodová Pavlova

Pavlova je australský dezert pojmenovaný po ruské primabaleríně Anně Pavlové. Když se řekne v gastronomii Pavlova, znamená to, že se sušené kousky sněhové hmoty kombinují se šlehačkou a ovocem.

Vzniká tak skvělý dezert, v němž se kombinuje křehká sladkost, smetana a šťavnaté ovoce. Pavlovu můžete zkusit podle receptu Petra Stupky, kterého znáte z pořadu Kuchařské čarování.

Ingredience
  • bílky
  • pískový cukr
  • jahody
  • šlehačka

Na sněhovou hmotu potřebujete bílky a pískový cukr v poměru 50 až 70 gramů cukru na jeden bílek. Některé recepty uvádějí dva druhy cukru, a sice polovinu cukru krupice a druhou cukru moučkového. Pro pevnější hmotu můžete zamíchat do cukru trochu škrobové moučky.

Důležité je ušlehaný pevný sníh z bílků důkladně promíchat s cukrem a následně ještě zahřát ve vodní lázni, aby hmota zhoustla.

Když je hmota teplá a na vytažené metle drží pěkné špičky, vyjměte mísu z horké lázně, chvíli zvolna promíchávejte a pak ještě teplou hmotu stříkejte za pomoci cukrářského sáčku na plech s pečicím papírem.

Sušte v troubě při teplotě okolo 100 stupňů. Sněhové koláče či terčíky pak prokládejte šlehačkou a kousky jahod. Nezapomeňte vše ozdobit řezy z jahod a lístky máty či meduňky.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.