Dora Kaprálová o tvorbě i životě v Berlíně. Lososi se vracejí do Labe. Pověsti a pohádky Němců z Jizerských hor

24. listopad 2023

Tentokrát začneme povídáním se spisovatelkou a publicistkou Dorou Kaprálovou, rodačkou z Brna, která žije v Berlíně. Naše kolegyně Jarmila Wankeová se s ním potkala v Lisztově institutu, maďarském kulturním centru, na setkání s účastníky Visegrádského programu rezidenčních pobytů pro spisovatele. Povídala si s ní o její tvorbě i o životě v Berlíně.

Po staletí bylo Labe řekou, kde žili lososi. V 90. letech tu ale nežil prakticky žádný. V posledních letech se naštěstí tyto dravé ryby do Labe vracejí. Zajímala se o to Kerstin Schreiber z naší partnerské stanice MDR:

V domě porozumění v Rýnovicích u Liberce se ve středu 29. listopadu od 18 hodin koná akce Pověsti a pohádky Němců z Jizerských hor, na které bude křtěna stejnojmenná audiokniha. Na akci nebude chybět ani originální hudební doprovod.

O den později, ve čtvrtek 1. prosince bude v rýnovickém domě zahájena výstav Vzpomínky na Jizerské ticho/Erinnerungen and as Stille Isergebirge, kde budou k vidění fotografie Siegfrieda Weisse z jeho stejnojmenné knihy. Fotograf Jizerských hor, rodák z Jablonce Siegfried Weiss vloni zemřel. Jeho knížka Vzpomínky na Jizerské ticho vychází letos po několika letech v upraveném vydání.

autoři: Veronika Kindlová , Richard Šulko
Spustit audio