Čokoládový chlebíček s řepou

Červená řepa má spoustu blahodárných účinků na lidské zdraví. Byla by tedy škoda nevyužít ji v kuchyni. Hodí se i do sladkých dezertů. Vyzkoušejte čokoládový chlebíček s vařenou řepou podle receptu kulináře Petra Stupky.

Jak uvařit řepu?
Důležité je vařit řepu se slupkou i kořínkem. Tak zachováte maximální množství všech živin. Vařte ji zvolna podle velikosti dvacet a více minut. Vpichem jehlice poznáte, zda je již uvařená. Zchlazenou řepu pak snadno oloupete.

Ingredience
  • 200 gramů vařené a oloupané červené řepy
  • 200 gramů polohrubé mouky
  • 200 gramů třtinového cukru
  • 200 gramů másla
  • 3 vejce
  • polovina sáčku kypřicího prášku do pečiva
  • 40 gramů vanilkového pudinku
  • 50 gramů rozinek
  • 50 gramů kakaového prášku
  • 80 gramů čokolády
  • špetka perníkového koření a soli

Vejce a cukr šlehejte do pěny. Poté přidávejte a zašlehejte rozpuštěné máslo.

V jiné misce důkladně promíchejte mouku, pudinkový prášek, kakao, kypřicí prášek a sůl.

Sypkou směs pak zapracujte do tekuté. Přidejte rozinky, hrubě nastrouhanou řepu a posekanou čokoládu. Směs vlijte do vymaštěné a polohrubou moukou vysypané formy.

Troubu předehřejte na 170° Celsia. Chlebíček pečte asi 45 minut. Pak zapíchnutím špejle zkuste, zda je uvnitř pečený.

Hotový chlebíček nechte ve formě krátce ochladnout a poté ho vyklopte. Podávejte cukrovaný, doplněný polevou, kysanou nebo šlehanou smetanou a podobně.

Související

  • Tažený a křehký závin s ovocem

    Vrcholí ovocná sezóna, a tak se hodí tip na tradiční štrúdl, který obohatí sladký jídelníček. Upečte podle receptu Petra Stupky klasický závin, nebo těžší taženou variantu.

  • Rychlý boršč s červenou řepou

    Udělat klasický boršč je poměrně náročná a zdlouhavá práce. Pokud ale vyzkoušíte variantu podle kulináře Petra Stupky, budete mít polévku hotovou za pouhých třicet minut.

  • Sušenky a placičky pro období půstu

    Půst zakazoval jíst především maso a živočišné tuky. Připravovaly se tak v mnoha obměnách různé sladké a bezmasé pokrmy. Recepty na některé z nich shromáždil Petr Stupka.