Chřestové ragú

Na jaře přichází sezóna chřestu. Tato lahůdková zelenina může zpestřit váš jídelníček. Jak ji připravit? Zkuste recept kulináře Petra Stupky z pořadu Kuchařské čarování.

Ingredience
  • 400 gramů zeleného chřestu
  • 200 gramů karotky
  • 200 gramů ředkviček
  • 80 gramů jarní cibulky
  • 200 mililitrů mléka
  • 70 gramů másla
  • 150 gramů taveného sýra
  • sůl
  • muškátový květ

Nejprve si připravíme sýrovou omáčku. Do teplého mléka vložíme smetanový tavený sýr a necháme ho pozvolna rozehřát. Potom ho rozšleháme a omáčku jen krátce povaříme.

Zelený chřest jen lehce ve spodní části očistíme a zaschlé konce odkrojíme. Potom ho krátce povaříme (2 až 3 minuty) v páře, nebo v troše osolené vody.

Na rozpuštěném másle a velmi mírném teple dusíme nejprve karotku nakrájenou na stejnoměrné řezy. Když mrkev lehce změkne, přidáme posekanou jarní cibulku a nakrájené ředkvičky a špetku muškátového květu.

Mezitím překrájíme zelený chřest na stejnoměrné válečky a přidáme ho k lehce podušené zelenině. Nakonec směs zalijeme připravenou sýrovou omáčkou a jen velmi krátce necháme povařit a následně, už bez varu, pod poklicí odležet.

K této jemné směsi podáváme přírodně pečené biftečky z mletého krůtího masa, případně jiné jemně upravené drůbeží maso.

Ragú může obsahovat i další druhy jemné zeleniny jako řapíkatý celer, sladové lusky hrachu, řapíky fenyklu a podobně. Samozřejmě můžeme použít místo zeleného i bílý chřest.

Související

  • Chřest zapečený se šunkou a sýrem

    Chřest obsahuje mnoho prospěšných látek, které prokazatelně prospívají zdraví. V kuchyni se často vaří nebo zapéká. Zkuste variantu se šunkou a sýrem.

  • Jak správně nakoupit a poté uvařit chřest

    Nejen velmi dobrý, ale také zdravý je chřest. Pomáhá ledvinám, dodává vitamíny, posiluje imunitní systém. Co si s ním ale v kuchyni počít? Inspirujte se tipy Petra Stupky.

  • Krémová chřestová polévka

    Nevyhazujte odřezky z chřestu. Můžete z nich připravit chutnou polévku. O svůj recept se podělil kulinář Petr Stupka v pořadu Kuchařské čarování.