Chářovský park v Krnově čeká revitalizace. Úpravy se mají dotknout i vodních ploch

23. únor 2024 09:12

Více než 100 let starý Chářovský park v Krnově potřebuje obnovu. Město si proto nechalo vypracovat návrh na revitalizaci. Krnov tam chce vyměnit lavičky, obnovit některé chodníky, zlepšit vodní plochy i upravit zeleň. Jestli se radnice do obnovy pustí, ale zatím jasné není.

„Znám ten park od dětství, kdy jsme tam chodívali ještě s rodiči na procházky, kdy tam ještě byly na těch rybnících labutě, bylo to tam moc hezké i tehdy,“ vzpomíná místní obyvatelka Helena Hádělová. Místo zná velice dobře a záměr Krnova na opravu rozhodně podporuje. Park navštěvuje pravidelně. „Chodím tam nejčastěji na jaře, když to tam všechno krásně kvete, je to tam nádherně barevné, fotogenické, uklidňující, moc hezké,“ dodává.

Chářovský park má letos 125 let. První stromy a rostliny tam zahradníci vysadili už na konci 19. století. Kdo park založil, ale zůstává tak trochu záhadou. Některé zdroje říkají, že ho možná založila rodina Primavesi, další, že krnovský okrašlovací spolek.

„Přikláníme se k variantě, že kolem roku 1899 byl Chářovský park založen rodinou Primavesi vzhledem k tomu, že se dochoval dopis ohledně Chářovského parku. Obsahuje komunikaci mezi rodinou Primavesi a zahradníkem z Krnova, který tady zůstal a nějakým způsobem se staral o Chářovský park nadále, tak pro nás je to potvrzení, že tahle verze bude pravděpodobnější,“ vysvětluje krajinář Radek Pavlačka

Radek Pavlačka je taky autorem studie na revitalizaci místa. „Ta rekonstrukce bude poměrně šetrná, protože Chářovský park je v docela dobrém stavu, takže ty úpravy nebudou drastické a viditelné. Největší změna bude, pokud se to podaří realizovat, v kvalitě těch vodních děl. Po celkové rekonstrukci by ty rybníky byly znatelně čistější a znatelně přehlednější ve tvarech,“ popisuje krajinář.

Čtěte také

V případě obnovy parku v něm přibudou taky nové lavičky, některé přestárlé dřeviny zmizí a vzniknou nové louky a průhledy mezi porostem. Projekt taky počítá s opravou přívodu vody do rybníků. Ten původní slouží už od založení parku a je zanesený a rozpadlý.

Obnova této přírodní památky ale závisí na penězích. „Realizace se bude odvíjet od zisku dotace, o ni budeme žádat evropské fondy a dotace by měla pokrýt zhruba 85 % odhadovaných nákladů,“ říká mluvčí krnovské radnice Dita Círová.

Město musí stihnout odevzdat žádost do června. Kdy by mohly práce začít, zatím radnice neví. Náklady na revitalizaci Chářovského parku se mají vejít do 18 milionů korun.

autor: Adam Tomáš
Spustit audio