Spoluautorka průlomových molekulárních nůžek převzala na Mendelově univerzitě čestný doktorát

14. září 2023 11:30

Genetické inženýrství není jen tématem sci-fi filmů. Dnes díky němu pěstujeme výživnější plodiny nebo léčíme závažné nemoci. Tento vývoj zásadně urychlil objev metody CRISPR/CAS.

Emanuelle Charpentier, francouzská výzkumnice v oblastech mikrobiologie, genetiky a biochemie, za něj před třemi lety získala Nobelovu cenu za chemii. Mendelova univerzita jí ve středu  13. září udělila čestný doktorát. V rozhovoru pro Český rozhlas vysvětlila, v čem je CRISPR/CAS převratný.

Charpentier významně přispěla k vývoji takzvaných molekulárních nůžek, jednoho z průlomových nástrojů genového inženýrství. Technologie má nezpochybnitelný dopad na společnost a lidstvo, nadále se rychlým tempem rozvíjí a téměř každý týden přináší nové vzrušující poznatky, řekla genetička a biochemička v proslovu před akademickou obcí.

„Molekulární nůžky CRISPR-Cas9 umožňují s vysokou přesností editovat DNA zvířat, rostlin a mikroorganismů, což otevírá nové možnosti v léčbě dědičných chorob, nádorových onemocnění, výzkumu rostlin a kulturních plodin, vývoji antivirových terapií, ale i v základním výzkumu,“ uvedl prorektor Mendelovy univerzity Martin Klimánek.

autor: Michal Šafařík | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy