Zrestaurovaná díla z kostelů na Mostecku pocházející z 16. století vystavuje mostecké muzeum

17. březen 2023 12:12

Více než 20 plastik a obrazů vystavuje Oblastní muzeum a galerie v Mostě v nové expozici nazvané Poklady výtvarného umění Mostecka ze 14. až 16. století. Vystavené předměty pocházejí mimo jiné z kostelů ze zaniklých obcí.

Ředitel Oblastního muzea a galerie v Mostě Michal Soukup na vernisáži nové expozice prováděl návštěvníky osobně. Vystavené předměty jsou umístěné ve dvou menších místnostech. „Drtivá většina děl pochází ze 16. století. Tento je relikviář pak je ze 14. století a jsou tu i tři sošky z 15. století,“ přibližuje novou expozici plastik a obrazů Michal Soukup.

Podle něj jde o nejstarší zrestaurované kusy na Mostecku. „Většina z nich pochází z Mostu, tady v této druhé místnosti ale jsou předměty z kostelíků na Mostecku. Některé z nich pocházejí z dnes již zlikvidovaných obcí. Restaurování takových předmětů stojí zpravidla stovky tisíc korun – my jsme na to restaurování a průzkum čerpali peníze z různých dotačních programů,“ vysvětluje Soukup.

Do prostor nové expozice ve druhém patře muzea smí přicházet návštěvníci jen po malých skupinkách. Výstavní prostor připravovali pracovníci muzea Lucie Marková a Pavel Kindl. Další novou expozici s názvem Geologie severozápadních Čech otevře Oblastní muzeum a galerie v Mostě 30. března.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související