Zlínský Prior se otevře na konci října. Jako první lidé uvidí obchody a restaurace ve dvou podlažích

Rekonstrukce zlínského obchodního domu Prior by měla skončit na konci října.

Jako první se veřejnosti otevřou dvě komerční patra, řekl dnes ČTK jednatel společnosti Prior Radovan Pilich. Stavební práce na obnově objektu začaly loni v létě.

Budova byla postavena podle návrhu architekta Františka Lydie Gahury v duchu zlínské funkcionalistické architektury v roce 1932.

Prior za komunistů ztratil svůj původní vzhled

V 50. letech po necitlivých stavebních zásazích, zejména změnách proporcí oken, však ztratila svůj původní vzhled. Po rekonstrukci se k němu objekt vrátí. V budově zůstanou částečně obchody, bude sloužit také jako hotel, restaurace i kancelářské prostory.

Gahurův prospekt ve Zlíně získá prvorepublikovou podobu. Staré stromy se kácí, nové vysadí

Gahurův prospekt dostane původní podobu

Horní část Gahurova prospektu ve Zlíně se vrací do podoby ze třicátých let minulého století.

"Nyní je hotový fasádní plášť ze severní a západní strany, dokončuje se fasáda z jižní strany, kde bude nadzemní parkoviště. Dokončují se společné prostory pasáží v prvním a druhém podlaží a nájemci dokončují své prostory," uvedl Pilich.

 Z původní budovy zbyl při rekonstrukci jen skelet, proti plánům bylo potřeba jej více zpevnit kvůli statice, zpevňovaly se stropní desky v jednotlivých patrech. Stavbaři také odstranili nepůvodní přístavby a přístřešky.

Z původní stavby zbyl jen skelet

V prvních dvou poschodích obchodního domu budou obchody, služby a několik gastronomických podniků. Zachován zůstane i supermarket v přízemí. Většinu objektu bude mít v nájmu zlínská společnost HP Tronic, přední tuzemský distributor a prodejce domácích spotřebičů a elektroniky.

"Počítáme s tím, že v průběhu listopadu otevřeme v obchodní pasáži Bistrotéku Valachy. Na přelomu roku se do budovy přestěhuje sídlo firmy HP Tronic, obsáhneme zde čtyři podlaží, půjde o konferenční i kancelářské prostory. V roce 2019 se počítá se zahájením dalšího projektu na obchodním domě, a sice wellness hotelu se zážitkovou restaurací v nejvyšších poschodích," řekla ČTK mluvčí skupiny Martina Žáčková. 

autor: Miroslav Urubek | zdroj: ČTK

Související