Zlínský kraj, obce a obyvatelé v okolí Vrbětic mají získat 660 miliónů korun za výbuchy, schválila to vláda

12. červenec 2021 22:34
Zprávy ze Zlínska

Vláda podpořila návrh o odškodnění pro obyvatele Vlachovic a dalších obcí, které zasáhl výbuch muničního areálu ve Vrběticích v roce 2014.

Vláda na zasedání 12. července 2021 nakonec podpořila poslanecký návrh zákona o odškodnění za výbuchy ve Vrběticích na Zlínsku před sedmi lety. 

Zákon počítá s odškodněním zhruba 660 milionů korun za omezení po výbuchu dvou muničních skladů, které by bylo rozděleno mezi Zlínský kraj a obce Bohuslavice nad Vláří, Haluzice, Lipová, Vlachovice a Slavičín a jeho obyvatele.

Zlínský kraj by měl podle návrhu dostat 59 milionů korun a pětice obcí celkem zhruba 309,5 milionu korun. Částky vycházejí podle zdůvodnění z podílů kraje a těchto obcí na celostátních daňových výnosech. Mezi obyvatele by stát mohl rozdělit podle odhadů kolem 291 milionů korun. Podmínkou by bylo trvalé bydliště v některé z obcí, lidé by o peníze žádali ministerstvo vnitra.

Zákon vymezuje tři období mezi 16. říjnem 2014, tedy dnem exploze prvního skladu, a 13. říjnem 2020 jako dnem ukončení zásahu s rozdílnými denními částkami na obyvatele 300 korun, 100 korun a 20 korun. V případě města Slavičín zákon částky krátí s výjimkou lidí z místní části Divnice.

Výsledek byl nejistý

Návrh zákona vytvořilo Ministerstvo vnitra. 

Původně úřad vlády doporučil zamítnutí návrhu podle stanovisek ministerstev financí a obrany. Resort financí svůj nesouhlas zdůvodnil tím, že postrádá racionální odůvodnění navrženého opatření a také to, co konkrétně by mělo být nahrazeno. Výše odškodnění pro obce byla podle ministerstva neadekvátní s ohledem na počet obyvatel a výši rozpočtu, neboť v případě nejmenší obce šestinásobně převyšuje její roční příjem.

Ministerstvo obrany se proti odškodnění původně postavilo zejména kvůli tomu, že stát dosud pozemky v muničním areálu nezískal zpět kvůli odmítavému postoji Vlachovic a Slavičína.

Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády uvedl, že návrh byl odsouhlasen jednohlasně. Zákonem se nyní bude zabývat Poslanecká sněmovna.

autoři: Veronika Žeravová , Růžena Vorlová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související