Zlín a Brumov-Bylnice letos chtějí zahájit výstavbu družstevních bytů, zájem je obrovský

12. leden 2022 12:49

Ve Zlíně a v Brumově-Bylnici by letos měla začít výstavba nových družstevních bytů. V krajském městě plánují v první fázi 30 bytů, v Brumově-Bylnici 80.

Ve Zlíně chce magistrát založit družstvo, které postaví byty na městských parcelách. První družstevní bytový dům se 30 byty by měl vzniknout na ulici Na Slanici v lokalitě Podhoří. Zájem je mimořádný, jen na základě předběžného dotazníkového šetření projevilo zájem na 350 lidí a další se stále hlásí. Jednou z podmínek bank ale je, že družstevníci nebudou do družstva přijímáni před zahájením stavby. Výstavba domu Na Slanici by měla začít už letos. Cílovou skupinou by měli být lidé se středními příjmy, pro nízkopříjmové lidi má Zlín městské byty. 

Radnice má vytipované pro další družstevní domy ještě dvě lokality a doufá, že díky nabídce tohoto typu bydlení se do Zlína podaří v budoucnu přilákat lidi některých klíčových profesí, jako jsou například zdravotníci, policisté nebo hasiči.

Brumov-Bylnice

V Brumově-Bylnici plánují stavbu 80 družstevních bytů. Radnice prodá pozemky soukromé firmě a ta bytové domy postaví.

I zde je v plánu zahájit výstavbu letos a stejně jako ve Zlíně je o tento typ bydlení velký zájem, závazně ho potvrdilo už přes 70 rodin. Mnohé rodiny totiž za aktuálních podmínek nejsou schopny dosáhnout na hypotéky a družstevní byt je pro ně ideální variantou. 

Obě města chtějí tímto způsobem usnadnit lidem přístup k bydlení a zvýšit tak počet obyvatel.

Spustit audio

Související