Ženy za volantem. Cestující ve Zlíně a Otrokovicích vozí stále více řidiček

Dopravní společnost Zlín Otrokovice zaměstnává padesát řidiček. Je to téměř třetina ze sto osmdesáti řidičů dopravního podniku.

Řidičky, stejně jako jejich kolegové, musí zvládnout řízení všech typů vozidel a splnit stejné zdravotní i profesní podmínky.

Už osmým rokem tak usedá za volant trolejbusu i Zdenka Melniková. Profesi řidiče bere jako rodinnou tradici. „Tatínek jezdil celý život a brával mne sebou,“ říká Melniková. Roky praxe ji naučily zvládat provoz i chování některých cestujících.

Trolejbus v Otrokovicích naboural do aut. Sedm jich poškodil

Nehod\a trolejbusu v Otrokovících

Trolejbus najel dnes ráno v Otrokovicích na Zlínsku do zaparkovaných aut, sedm jich poškodil.

Na rozdíl od ní je Monika Špalková začátečník. K podniku nastoupila před měsícem. „Chtěla jsem řídit, ale přišla jsem z obchodu a je to velká změna,“ vysvětluje.

A jak přiznává, být řidičem městské hromadné dopravy není tak úplně jednoduché. „Řízení trolejbusu je paradoxně jednoduší, jak řízení auta. Musíte ale vnímat vše okolo, což je náročné,“ říká Monika Špalková.

Vedení dopravní společnosti se zaměstnávání žen jako řidiček rozhodně nebrání. Podle jejího ředitele Josefa Kocháně k nim přistupují stejně jako k mužům.

Ve Zlíně a Otrokovicích je počet řidiček v městské hromadné dopravě nadprůměrný. Například v Pardubicích pracuje v dopravním podniku sto devadesát řidičů, z toho je dvacet pět žen.

autor: Libor Netopil

Související