Zelný salát kimchi

Korejské kimchi je legendární. Je bohaté na probiotické bakterie, které podporují imunitní systém a trávení, zvyšují využití živin z jídla a mají další pozitivní účinky. Recept na zdraví prospěšné jídlo dala Štěpánka Kutišová v pořadu Přírodní lékárna.

Suroviny:
2 hlávky čínského zelí
700 gramů hrubé soli
4 litry vody
1 kilogram ředkve
100 gramů řeřichy
200 gramů jarní cibulky
100 mililitrů ústřicové omáčky
100 mililitrů rybí omáčky
130 gramů mletých červených chilli papriček
80 gramů nasekaného česneku
36 gramů nasekaného zázvoru
případně 100g solených krevet

Smícháme rozpuštěnou červenou papriku (nejlépe chilli vločky) s nasekanou ředkví, dobře promícháme, přidáme zbylé koření a ještě jednou dobře promícháme. Přidáme okapanou a na nudličky nakrájenou zeleninu a ústřicovou omáčku. Opatrně promícháme a posolíme.

Jednotlivé listy zelí, které jsme nechali v solném nálevu asi 3 hodiny a posléze umyli a nechali okapat, potřeme připravenou směsí s kořením a zabalíme tak, aby držela uvnitř (případně naložíme a zatěžkáme pouze nakrájené kousky zelí).

Po jednom ukládáme do sklenice. Naplníme ji ze 70 až 80 procent, přikryjeme na povrchu naloženými vnějšími listy.

Připravíme kimchi nálev tak, že smícháme 100 mililitrů vody se 2 gramy soli a nalijeme do sklenice na listy a stlačíme.

Zelí můžeme nechat stát při pokojové teplotě 1 až 2 dny, denně promícháme a poté uložíme do lednice, kde by mělo vydržet až jeden měsíc.

Související