Zelináři v Královéhradeckém kraji začali sklízet zelí. To podle některých zemědělců letos podraží
V Královéhradeckém kraji začala sklizeň zelí. Podle některých zemědělců bude letošní úroda ve srovnání s minulými roky nižší. Důvodem je nepříznivé počasí. Za kvalitní hlávky zelí si lidé připlatí.
Čtěte také
„Jezdíme sem snad už 10 nebo 15 let," říká paní Jana Novotná, která si s rodinou jezdí pro zelí do Hradce Králové až z Pardubic.
Přijeli i letos, přestože je zelí dražší. Lidé za kilo zaplatí zhruba 20 korun.
Sklizeň zelí ovlivnilo hlavně počasí, doplňuje soukromý zemědělec Miroslav Hak z Hradce Králové.
„zelí teď dorůstá, dotahuje. Ale na zelenině, konkrétně na tom zelí, je znát, že start letošního roku byl chladný."
Mírně zpožděný sběr způsobil i nedostatek srážek na konci léta, potvrzuje zemědělec Roman Polák z Lochenic.
„Roste to venku, takže počasí je důležité. Protože ne každý má možnost zelí na poli zalévat. Srážky dělají hodně a letos má zelí poměrně dlouhou vegetační dobu, takže je schopné si na vodu počkat."
Čtěte také
Na kvalitu úrody by to ale nemělo mít zásadní dopad. Podle zemědělců má být zelí sladké a šťavnaté. Jak si vybrat zdravou hlávku zelí, dodává Roman Polák.
„Když se zelí rozkrojí, tak by mělo být dojité až ke krajům. Hlávka by měla být pěkně vyplněná a založená. Zelí by nemělo být ohnilé, na krouhání se ještě oloupe, aby listy byly relativně bílé a vyřezává se košťál. Celá hlávka by měla být zdravá."
Lidé můžou kupovat krouhané zelí přibližně do začátku prosince.
Související
-
Zapečené kysané zelí s klobásou. Vitamínová a energetická bomba vhodná do podzimních plískanic
Kysané zelí je asi nejstarší trvanlivou potravinou. Historie jeho výroby sahá až do čtvrtého století před Kristem. O jeho příznivých účincích věděly naše praprababičky.
-
Kysané zelí jako elixír zdraví. Staročeská zelňačka s klobásou, polévka našich babiček, vás zahřeje
Zelňačka je nejlepší druhý či třetí den, takže ji můžete připravit večer předem, třeba za vydatného popíjení teplého čaje nebo grogu. Její silná chuť vás postaví na nohy!
-
Začíná sezóna nakládání krouhaného zelí. To je zdrojem vitamínů i gurmánských zážitků
Sucho letošního léta se odrazilo na úrodě zelí v Královéhradeckém kraji. Sklizeň už někde začala a své služby spouští také krouhárny zelí. Zemědělci ale hlásí nižší výnosy.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Cígler: Praha má skvělé plány, které se složitě prosazují. Všichni rozhodují o všem a nikdo o ničem
-
Hrozí nám jaderná válka? Experti mluví o nebezpečí srovnatelném s kubánskou krizí z 60. let
-
‚Součást provokativního chování.‘ Rusko odstranilo z řeky Narvy bóje vyznačující jeho hranici s Estonskem
-
‚Strach nám nepomůže. Žijeme na malém ostrově, kdyby byla válka, zemřeme,‘ říká Tchajwanka