Zelináři v Královéhradeckém kraji začali sklízet zelí. To podle některých zemědělců letos podraží

4. říjen 2021 09:37

V Královéhradeckém kraji začala sklizeň zelí. Podle některých zemědělců bude letošní úroda ve srovnání s minulými roky nižší. Důvodem je nepříznivé počasí. Za kvalitní hlávky zelí si lidé připlatí.

Čtěte také

„Jezdíme sem snad už 10 nebo 15 let," říká paní Jana Novotná, která si s rodinou jezdí pro zelí do Hradce Králové až z Pardubic.

Přijeli i letos, přestože je zelí dražší. Lidé za kilo zaplatí zhruba 20 korun.

Sklizeň zelí ovlivnilo hlavně počasí, doplňuje soukromý zemědělec Miroslav Hak z Hradce Králové.
„zelí teď dorůstá, dotahuje. Ale na zelenině, konkrétně na tom zelí, je znát, že start letošního roku byl chladný."

Mírně zpožděný sběr způsobil i nedostatek srážek na konci léta, potvrzuje zemědělec Roman Polák z Lochenic.
„Roste to venku, takže počasí je důležité. Protože ne každý má možnost zelí na poli zalévat. Srážky dělají hodně a letos má zelí poměrně dlouhou vegetační dobu, takže je schopné si na vodu počkat."

Čtěte také

Na kvalitu úrody by to ale nemělo mít zásadní dopad. Podle zemědělců má být zelí sladké a šťavnaté. Jak si vybrat zdravou hlávku zelí, dodává Roman Polák.
„Když se zelí rozkrojí, tak by mělo být dojité až ke krajům. Hlávka by měla být pěkně vyplněná a založená. Zelí by nemělo být ohnilé, na krouhání se ještě oloupe, aby listy byly relativně bílé a vyřezává se košťál. Celá hlávka by měla být zdravá."

Lidé můžou kupovat krouhané zelí přibližně do začátku prosince.

autoři: Eliška Horáková , baj
Spustit audio

Související