Zeď kapely Pink Floyd dodnes patří mezi pozoruhodná díla. Českou verzi brzy po vydání natočil Václav Neckář

Pěvecký rejstřík Václava Neckáře za víc jak šest desetiletí trvající kariéru obsáhl řadu žánrů a hudebních nálad. Čítá i období, kdy se (především s kapelou Bacily) ponořil do rockové hudby.

Kromě souvislejších projektů, z nichž můžeme zmínit vynikající a koncepční dvojalbum Planetárium (1977), se tohoto stylu průběžně dotýkal v jednotlivých nahrávkách. Příkladem budiž i „předělávka“ slavné písničky Pink Floyd, která v Neckářově české verzi vyšla pod názvem Zeď.

Náš zpěvák ji spolu s Bacily dokončil ani ne rok poté, kdy ji Pink Floyd hned ve třech podobách umístili na stejnojmennou dvoudesku (The Wall vyšla v roce 1979). Šlo tehdy o vpravdě monumentální projekt doprovázený opulentními pódiovými prezentacemi na následující koncertní šňůře. Později dokonce vznikl i film.

Album samotné v sobě nese řadu témat – od protiválečného apelu přes odsouzení manipulací davem, dotýká se i odcizení, kontrastu mezi jedincem a masou či vnitřního vyhoření. Dodnes patří mezi pozoruhodná díla takzvaného art-rocku.

Originál písně od Pink Floyd a českou coververzi Václava Neckáře s Bambini di Praga můžete porovnat v rubrice Písničky z cizí kapsy.

autor: Martin Schuster | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související