Ze své knihovny vybírá spisovatel a sociolog Stanislav Biler, nositel Magnesie Litery 2022 za román Destrukce

21. květen 2022

„Umělec, který není rozhořčen z poměrů, v nichž se nachází, podle mě nechápe, co dělá,” říká Stanislav Biler. Setkání s knihami napříč prostorem a časem připravila Blanka Stárková.

Ke „svým“ autorům řadí Thomase Bernharda: „Mám především rád způsob, jakým vytrvale a urputně nadává své rodné zemi. Rakušané už mají takovou tradici, autory a autorky, kteří nadávají Rakousku. Vůbec se jim nedivím, Rakousko je strašná země, skoro tak strašná jako Česko, a přesto se umění nadávat Česku u nás nikdy příliš nerozvinulo, což je obrovská škoda.

Čtěte také

Bernhard dostával v zemi ceny, za něž si kupoval domy. V nich pak seděl a nadával Rakousku. Čeští milovníci Bernharda jeho urážky státu buď ignorují, nebo berou jako legrační folklor. Podle mně je to podstata jeho psaní, je to ta energie, která jeho texty lomcuje, to rozhořčení z toho, v čem to vlastně žije, co to je za hrůzu. Umím si představit, že se ráno vzbudil, prvních pár vteřin ležel spokojený ve své posteli a pak mu došlo, že neleží jen tak v nějaké posteli, ale že ta postel leží v tom prohnilém pokryteckém nacistickém Rakousku,” říká Stanislav Biler v pořadu Knižní pól.

Spustit audio

Související