Ze své knihovny vybírá hudební publicista Pavel Klusák, nositel ceny Magnesia Litera za Knihu roku 2022

14. květen 2022

„Kdo tohle přečte, může se stát prezidentem,“ vzpomíná na radu, kterou kdysi dostal spolu s encyklopedií Rozum do kapsy, hudební publicista Pavel Klusák. Setkání s knihami napříč prostorem a časem připravila Blanka Stárková.

Čtěte také

„Je mi nějakých sedm let, jsou prázdniny a já ležím v nemocnici se spálou,“ vybavuje si své čtenářské prvopočátky Pavel Klusák, oceněný hlavní cenou Magnesie Litery za svou knihu Gott. Československý příběh. „Na infekční oddělení nemocnice v Písku jsem si s sebou směl vzít svoje milé a dosti pracně kompletované Čtyřlístky, nejmíň třicet svazků. Když se přiblíží den propuštění, vůbec se neraduju, naopak jsem v šoku a brečím nad nespravedlností světa: dovídám se totiž, že kvůli nákaze se z infekčního oddělení nesmí nic odnést, všechny časopisy budou spáleny. Připadám si jako Komenský, když mu v Lešně shořel slovník, i když o tomhle faktu se dovím až po letech.“ O tom, jak se jeho čtenářské záliby od Čtyřlístku vyvíjely, hovoří Pavel Klusák v pořadu Knižní pól.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.