Zdražování přichází s rokem 2019. Lidé ve Zlínském kraji zaplatí více za vodu a teplo

Lidé ve Zlínském kraji zaplatí příští rok více za vodu i teplo. Ceny se většinou zvýší o několik procent.

Jiné poplatky, například za svoz komunálního odpadu či za psy, také nájemné v městských bytech zůstanou ve velkých městech stejné jako letos.

Vodné a stočné zdraží ve všech čtyřech okresech. Na Zlínsku zdražení odpovídá inflaci ve výši 2,3 procenta, lidé dají za metr krychlový vody 87,69 koruny, tedy o 1,98 koruny více než v letošním roce.

Na Vsetínsku vyjde příští rok metr krychlový vody na 84,87 koruny, letos zákazníci platí 80,73 koruny včetně DPH. Na Kroměřížsku by se měla příští rok cena vody zvýšit o 3,07 koruny na 79,93 koruny za metr krychlový včetně DPH. Na Uherskohradišťsku lidé dají za kubík vody 81,65 koruny, cena se proti letošku zvýší o necelá čtyři procenta, letos za tisíc litrů upravené pitné vody, její následné odvedení a vyčištění dávají 78,54 koruny.

Zdražení se týká také tepla, nevyhnou se mu ani obyvatelé Zlína. Lidé tam zaplatí podle způsobu přenosu 607,98 koruny s DPH za gigajoule (GJ) či 644,31 koruny za GJ.

Více peněz bude stát teplo i ve Vsetíně. "Aktuální, výrazný nárůst cen nakupovaných energií - v našem případě zemního plynu, jehož cena na burze meziročně stoupla oproti minulému roku více než o čtvrtinu, ovlivnila i cenu našeho tepla, platnou od 1. ledna 2019. Předběžně kalkulované ceny tepelné energie se mírně navyšují na 561 Kč za GJ bez DPH na nejvyšší úrovni. Navýšení v odběrných místech, v nichž je dodávka tepelné energie uskutečňována na úrovni ze sekundárních rozvodů nebo z domovních předávacích stanic, což se týká zhruba 90 procent odběrných míst, činí přibližně 3,5 procenta," uvedl předseda představenstva Zásobování teplem Vsetín Michal Chmela. Průměrná čtyřčlenná domácnost tak podle něj za teplo a teplou vodu zaplatí navíc přibližně 550 korun za rok.

V Uherském Hradišti vzroste cena tepla o asi čtyři procenta. "Nejčastější cena, tedy cena z objektové předávací stanice, bude od 1.1. 2019 činit 545 Kč za GJ bez DPH. Vlivem tohoto navýšení zaplatí průměrná čtyřčlenná domácnost za teplo a teplou vodu navíc přibližně 650 Kč za rok," uvedl Chmela, který je také jednatelem společnosti CTZ dodávající teplo v Uherském Hradišti.

Místní poplatky se ve městech nemění. "Ekonomicky příznivá doba to zatím umožňuje. Musíme však přiznat, že ceny služeb a tím i výdaje města, se razantně zvyšují. Chystáme se příjmy a výdaje města zanalyzovat a je tedy možné, že se výše cen v budoucnu změní," uvedl zlínský primátor Jiří Korec (ANO).

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související