Zastupitelé Vsetína schválili, že nová spalovna bude jen, když bude zpracovávat pouze odpad z města a okolí

25. červen 2019 12:04

Někteří obyvatelé se záměrem výstavby spalovny nesouhlasí a podepsali proti chystané spalovně petici, podepsalo ji přes 4100 lidí. Nedávno se ve městě uskutečnil i protestní pochod.

Spalovna ve Vsetíně ano, ale jen za podmínky, že bude zpracovávat pouze odpad ze Vsetína a obcí, které pod město spadají. Na tom se v pondělí po dvouhodinovém jednání dohodli vsetínští zastupitelé. Spalovnu chce ve městě postavit soukromá společnost Zásobování teplem Vsetín. Proti je opozice i část občanů, kteří proti spalovně podepisují petici.

„Já s tím nesouhlasím, nebo alespoň s tím nesouhlasím tak, jak je to nyní prezentováno. Nemyslím si, že údolní město Vsetín je vhodné místo pro umístění takovéto stavby. A hlavně si myslím, že kdybychom se teď trochu více zaměřili na třídění odpadu, přidali bychom třeba hnědé popelnice na kompost a tak dále, tak by se odpad snížil natolik, že taková stavba už by tady nebyla ani potřebná. Protože by se musela plnit okolními odpadky a prostě nesouhlasím s tím,“ uvedla obyvatelka Vsetína Vendula Divišová.

Téměř tři tisíce lidí podepsaly petici proti plánované spalovně ve Vsetíně. Město zvažuje referendum

Spalovna odpadu (ilustrační)

Spalovnu odpadů ve Vsetíně, kterou připravuje firma Zásobování teplem Vsetín, někteří z obyvatel nechtějí. Na internetu proto vznikla nesouhlasná petice.

Podobně smýšlejí i další obyvatelé Vsetína a proto podepisují petici. Podle jednoho z jejích autorů Přemysla Barana ji podepsalo již přes čtyři tisíce lidí. „Záměrem petice je samozřejmě to, aby se spalovna nepostavila v centru Vsetína, kde je riziko zhoršení ovzduší ve vsetínské kotlině, kde už dnes vzduch nebývá úplně nejlepší, když je například inverze. I když nás se tady snažili přesvědčit o opaku. Stačí si vylézt na kopec a člověk to vidí. Takže my se snažíme, aby spalovna nestála na tom místě, kde oni chtějí, aby stála,“ vysvětlil Baran.

Na jednání zastupitelstva zaznělo, že by se ke spalovně mohlo konat referendum. Lidovecký starosta Jiří Růžička zopakoval, že chce nejdříve získat všechny informace. Poté vedení města rozhodne, zda projekt podpoří, nebo ne. „Pokud to má být ve Vsetíně, tak pro nás je zásadní, abychom jednali s investorem o podmínkách, aby byl využit především odpad ze Vsetína,“ uvedl starosta.

Opoziční zastupitel Michal Berg z Koalice pro otevřený Vsetín chce jít ve svém úsilí ještě dál. „My samozřejmě za sebe, jakožto za spolek, a za občany, budeme podávat ještě další připomínky a věříme, že potom ta spalovna tady nebude vůbec,“ prozradil. Vedení města i opozice nyní čekají na výsledky odborné studie, která zhodnotí očekávané vlivy spalovny na životní prostředí. Lidé ve Vsetíně se ale kromě toho, obávají hrozících havárií, dopravní zátěže, či snížení cen nemovitostí v okolí spalovny.

autor: Miroslav Urubek
Spustit audio

Související