Zastupitelé Vsetína neschválili uzavření mimosoudní dohody s Romy vystěhovanými z pavlačového domu

30. duben 2019 14:30

Čtyři rodiny město zažalovaly, požadují omluvu v tisku, finanční kompenzaci ve výši pět milionů, odpuštění dlužného nájemného i přidělení sedmi městských bytů. 

Zastupitelé Vsetína včera jednoznačně rozhodli o tom, že nepřistoupí na mimosoudní dohodu s rodinami, které se v roce 2006 odstěhovaly ze zdemolovaného pavlačového domu mimo město. Tvrdí, že je k tomu vedení Vsetína donutilo výhrůžkami a způsobilo jim tak psychickou újmu. Zastupitelé jsou ale přesvědčení, že město před lety nepochybilo.

„Rozhodnutí zastupitelů v této kauze vítáme, protože jako koalice jsme doporučovali tady toto usnesení. Myslíme si, že problematika je opravdu tak komplexní a široká, že by o ní měl rozhodnout soud v nezávislém řízení,“ říká starosta města Jiří Růžička z KDU-ČSL. Žalobu na město podaly čtyři rodiny – celkem 50 lidí. Náhradou teď žádají přidělení městských bytů ve Vsetíně, finanční odškodnění a veřejnou omluvu v tisku.

Pavlačový dům byl určen k demolici. Ti obyvatelé v podstatě mohli zůstat na ulici. Byli přestěhováni, dostali i nabídku možnosti si vzít půjčku na domy.
Simona Hlaváčová (KDU-ČSL), místostarostka Vsetína

Podle lidovecké místostarostky Vsetína Simony Hlaváčové jsou jejich požadavky neopodstatněné. „Pavlačový dům byl určen k demolici. Ti obyvatelé v podstatě mohli zůstat na ulici. Byli přestěhováni, dostali i nabídku možnosti si vzít půjčku na domy,“ uvedla. Větší část obyvatel domu dostala byty v lokalitě Poschla na periferii. Město tam nechalo postavit montované domky.

Radní Vsetína neschválili mimosoudní dohodu s vystěhovanými Romy z pavlačového domu

Stěhování vsetínských Romů do kontejnerových domů v lokalitě Poschlá

Město Vsetín Romy vystěhovalo z domu, který byl v havarijním stavu v roce 2006. Některé do lokality Poschla, několik mimo Zlínský kraj.

„Nyní na Poschle mají střechu nad hlavou. Ti lidé, když se půjdete podívat, ať už tady do centra města nebo na Poslchla, tak oni se snaží plnit své povinnosti. Máme dána pravidla k bydlení. A pokud dodržuje pravidla, tak je mu prodloužena smlouva. Pokud je nedodržuje, tak musí byt opustit,“ vysvětlila místostarostka.

Čtyřem rodinám radnice nabídla bezúročné půjčky. Zároveň pro ně našla domky na Jesenicku, Prostějovsku a Olomoucku. Rodiny, kterých se stěhování mimo město však tvrdily, že podlehly nátlaku. Stěhování označily za deportaci a po čase podaly žalobu. Krajský soud ji třikrát zamítl. Vrchní soud rozhodnutí třikrát zrušil. Poté dostala případ na starosti jiná soudkyně krajského soudu, která vyzvala k mimosoudní dohodě.

Sociální byty v lokalitě Poschla ve Vsetíně

„Jednání u krajského soudu v červenci 2018, které proběhlo, tam jsme byli vyzváni, abychom zvážili možnost dohody, kde by byly řešeny veškeré záležitosti, které má s mými klienty žalované město Vsetín,“ říká advokátka vystěhovaných Romů Zdeňka Poláková. „Zastupitelstvo neschválilo možnost uzavření dohody, a z projednávání u zastupitelstva bych řekla, že nešlo vůbec o obsah dohody. A že se zastupitelé a představitelé města nikdy nechtěli dohodnout mimosoudně, pouze posunuli soudní jednání na období po volbách a nepřesně a zkresleně informují v podkladech nejen zastupitele, ale také veřejnost,“ uvedla. Rodiny chtějí dohromady jako odškodnění přes pět milionů korun.

autor: Gabriela Hykl
Spustit audio

Související