Zájem dětí velký, odborníků málo. Vesnické fotbalové kluby často složitě hledají kvalitní trenéry

19. duben 2024 10:09

Chuť kopat do balónu je mezi dětmi na vesnicích obrovská. Na tom nic nezměnila ani moderní doba s počítači a mobilními telefony. Jenže často chybí kvalitní trenéři, kteří by dětem předávali své zkušenosti. Věnují se jim totiž ve svém volném čase, většinou zadarmo, a k tomu víkendy tráví na zápasech. 

Kde trenéry mají, jsou na ně náležitě hrdí. Jako třeba v Dolní Kalné. Tam starší přípravku trénuje mladá slečna s tatínkem.

Čtěte také

„Nechte balóny, dáme si na rozcvičení házenou,“ pětadvacetiletá trenérka Radka Stránská právě zahajuje jeden ze svých pravidelných fotbalových tréninků s dětmi v Dolní Kalné na Trutnovsku. Pokaždé začínají rozcvičkou. „Je to tak, rozcvičkou a zahřátím svalů a organismu. Aby bylo tělo pořádně připravené na zátěž.

Sama trenérka se fotbalu věnuje prakticky odmalička. „Kopanou dělám 14 let. Z toho 9 let jsem ho hrála a pátým rokem se teď věnuji dětem v Dolní Kalné.

Zájem dětí velký, odborníků málo. Vesnické fotbalové kluby často složitě hledají kvalitní trenéry

Trénování ale zabere hodně času. „Já jsem vlastně s dětmi, dá se říci, od rána do večera, jelikož pracuji ve školství. Tréninky máme v úterý a ve čtvrtek, k tomu se každý víkend hraje zápas.

Čtěte také

Trénuje tu také osmiletý Eda. „Snažím se chodit každý trénink, pokud nemám žádné jiné povinnosti. Radka je moc dobrá trenérka.

Jak to jde Same? „Dobře, nahráváme si a přebíháme. Podle mne je lepší, když nás trénuje ženská. Protože pak nejsou ty tréninky tak náročné. Nejvíc se ale těšíme na zápasy.

Podle nezávislého starosty Dolní Kalné Tomáše Navrátila je opravdu velmi náročné kvalitní trenéry k dětem sehnat. „Byly doby, kdy těch, co to chtěli dělat, bylo dost. Ovšem nebyl dostatek dětí. Dnes je ta situace obrácená, dětí se zájmem o fotbal máme relativně dost, ale zase jsou problémy s obsazením pozic trenérů.

Zájem dětí velký, odborníků málo. Vesnické fotbalové kluby často složitě hledají kvalitní trenéry

Pro trenéry jsou zaslouženou odměnou nejen vyhrané zápasy, ale zejména radost z toho, že děti dělají to, co je baví.

Spustit audio

Související