Zahradnictví v Čisté u Horek má otevřeno, ale leží na hranici krajů. Zákazníků teď přijíždí málo

5. březen 2021 08:45

Zahradnictví v Čisté u Horek řeší jak dostat zboží k zákazníkům. Tržby v hotovosti jsou totiž minimální. Provozovna je sice dobře situovaná u silnice z Nové Paky na Hostinné a Trutnov, ale ani z jednoho směru k ní zákazníci teď vlastně oficiálně nemohou. Čistá u Horek totiž spádově patří pod Semily a Liberecký kraj. 

Čtěte také

Sousedící vesnice Dolní Kalná nebo z druhé strany například Vidochov už jsou v jiném okrese a kraji.

„Já jsem myslela na to, že neotevřeme a necháme se platit státem," přiznává majitelka zahradnictví v Čisté u Horek Markéta Jónová.

„Na druhou stranu bychom ty zákazníky odlákali. Proto jsem to chtěla zachovat. Ne, že by z toho byly nějaké velké peníze, ale prostě kdyby tady bylo zavřeno, tak to už je samo o sobě špatné."

Nabídka je pestrá, nejrůznější druhy jarních kytiček, saláty do skleníků a také velikonoční dekorace. Jenže zákazníků mnoho není.
„Chodí samozřejmě méně lidí, protože se k nám nedostanou. Kousek je hranice jednoho okresu a na druhé straně dalšího okresu. Takže my jsme tady takoví vykousnutí."

Skromnou nabídku řezaných květin teď vynahrazují alespoň narcisy, tulipány, hyacinty a petrklíče v květináčích

Jednou z mála zákaznic je Lenka Kotyková, která bydlí kousek od zahradnictví. Plánuje nazdobit jarní misky.
„Vidím tady i modřence. A nějakého dřevěného motýla bych k tomu chtěla. Vybrala jsem si čtyři petrklíče, jednu macešku a sedmikrásku."

Čtěte také

Na dalšího zákazníka se ale čeká dlouho. A tak pracovnice zahradnictví Veronika bere kolečko a jde odvážet ze záhonů sníh.
„Doufáme, že to nebude trvat dlouho a že se zase vše otevře. Protože v dubnu už by to chtělo. To je hlavní sezóna pro zahradnictví."

Majitelka se snaží vymýšlet způsob, jak zboží k zákazníkům dostat, když osobně nemají možnost přijet.
„Paní si objednala zboží do Jičína, tak já jí ho tam odvezu."

Zahradnictví v Čisté u Horek řeší jak dostat zboží k zákazníkům

Rozvoz by ale podle ní byl maximálně do 20 kilometrů, aby se jí to ekonomicky vyplatilo. Druhou možností je prý zboží posílat.

„Trvalky jsou nyní jen kořen v květináči, takže se to dá zaslat. I tohle drobné ovoce," dodává Markéta Jónová, která doufá, že omezení pohybu lidí nepotrvá dlouho a zákazníci se do zahradnictví v Čisté u Horek brzy vrátí.

Spustit audio

Související