Žádosti o „kotlíkové dotace“ začne Zlínský kraj přijímat v půlce června, nově je můžete získat i na kotle v chatách a chalupách

17. květen 2022 12:42

Zlínský kraj začne 14. června přijímat žádosti o dotace v dalším kole programu na výměnu kotlů. Nabízíme přehled základních informací pravidel, kontaktů a termínů, které pro podání žádosti potřebujete.

Podávání žádostí

O tzv. “kotlíkové dotace” mohou lidé ve Zlínském kraji žádat od úterý 14. června od osmi hodin. Kraj pak žádost přijme nejpozději 31. srpna v 17 hodin. Žádosti mohou lidé podávat elektronicky na internetových stránkách kraje, konkrétně na adrese www.kr-zlinsky.cz/kotliky. Pro stanovení pořadí není rozhodující datum a čas přijetí elektronického formuláře.

Jaký bude zájem, se dá částečně odvodit z toho, jak lidé vyplňovali dotazníky s takzvanými předžádostmi. To ve Zlínském kraji udělalo přes tři tisíce lidí, nejvíce jich bylo na Valašsku a Zlínsku.

Dotazy zodpovídá hejtmanství také na  kotliky@kr-zlinsky.cz nebo na telefonním čísle 577 043 411.

Nárok na dotaci

Nárok mají lidé z nízkopříjmových skupin. Průměrný čistý příjem na osobu a rok každého z členů domácnosti, kteří žijí v nemovitosti, v níž se kotel mění, nesmí překročit částku 170 900 korun. Výjimku pro dokládání příjmů tvoří domácnosti tvořené výhradně starobními či invalidními důchodci 3. stupně, žadateli, kteří pobírali dávky v hmotné nouzi nebo příspěvek na bydlení, a nezletilými žadateli nebo studenty denního studia do 26 let.

Podporována bude výměna kotlů na pevná paliva 1. a 2. emisní třídy v rodinných domech, bytech a nově, za splnění určitých podmínek, také na chatách, nebo chalupách - tedy v rekreačních objektech.

Emisní třídu kotle většinou najdeme na jeho výrobním štítku. Dá se žádat i zpětně. Výměna ale mohla být realizována nejdříve od 1. ledna loňského roku a žadatel musí být vlastníkem nebo spoluvlastníkem nemovitosti, v níž k výměně dochází. Žadatel musí v domě, nebo bytě zároveň také bydlet.

Výše dotace

Výši dotací letos změnila ruské agrese na Ukrajině, přednost před plynovými kotli dostávají jiné způsoby vytápění. Zájemci tak mohou požádat až o 95 procent nákladů na výměnu neekologického kotle za tepelné čerpadlo s dotací nově až 180 000 korun, kotel na biomasu s dotací až 130 000 korun nebo plynový kondenzační kotel s dotací 100 000 korun. Pozor ale na plynové kondenzační kotle. Tam je nově omezení, kdy bude dotace vyplacena jen v případě, že zájemci kotel vyměnili do 30. dubna letošního roku, nebo když žadatel doloží závaznou objednávku na kotel vystavenou právě k tomuto datu.

Kraj předpokládá, že na dotacích rozdá dohromady přes 455 a půl milionů korun.

autoři: Lukáš Veselý , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související