Začala nejrozsáhlejší oprava v historii hradu Kost. Stavební práce zasáhnou většinu areálu

10. září 2019 10:48

Nákladná oprava hradu Kost v Českém ráji za 100 milionů korun začala. Dělníci naváží a staví lešení. Jak práce omezí provoz památky a co vše je potřeba opravit? To se vydala zjistit redaktorka Kateřina Kohoutová.

Součástí stavebních prací bude i archeologický výzkum. Plánované práce zahrnují stabilizaci podloží pod hradem, odvodnění areálu a sanaci a stabilizaci parkánových a hradebních zdí. Hotovo by mělo být do konce roku 2021.

Dělníci naváží lešení na horní areál hradu Kost

„Měli bychom začít s montáží lešení na jižní straně hradního paláce a věže," popisuje aktuální práce Karel Nouzák, který stavbě dozoruje.

Začala nejrozsáhlejší oprava v historii hradu Kost. Dělníci naváží a staví lešení

Stojíme pod hradbami a on ukazuje místa, kde bude náročné lešení postavit.
„Například, když se podíváme na tyto skály, tak na nich se pořádně založit lešení nedá. Takže musíme zakládat nějaké konzoly z vrchu a spouštět se dolů."

Dělníky čeká nejdříve očištění hradeb

Čtěte také

„Potom se to odspáruje se bude se to celé způsobem konzervovat nějakými roztoky a tak dále. A ve finále se to zase zaspáruje," vysvětluje Karel Nouzák.

Pracovníci začnou s opravami na jižní straně památky. Díky tomu nebude provoz hradu v září příliš omezen, tvrdí kastelán Jan Macháček:
„Je to na místě, které není v přímém kontaktu s prohlídkovými trasami. Tím pádem nám to dovoluje ještě v září udržovat turistický provoz."

S postupem prací ale bude nutné otevírací dobu upravit nebo památku úplně uzavřít. To by mělo nastat v říjnu.

Začala nejrozsáhlejší oprava v historii hradu Kost

„Budeme určitě omezovat intenzitu prohlídek. Už z důvodu hluku a potřebou pohybovat se mezi stavební technikou. Aby nedošlo k ohrožení zdraví návštěvníků."

Čtěte také

Na postup prací budou pochopitelně dohlížet archeologové, kteří budou na hradě provádět různé sondy.

Podle kastelána Jana Macháčka je možné, že se tady najdou zajímavé objevy.
„Víme, že jedna část hradu nám spadla ve 20. letech minulého století. Takže tam bude nový zásyp. Ale i ten může nabídnout nějaký zajímavý objev."

Opravený hrad Kost by se turistům měl v novém kabátu a s moderními interiéry otevřít na jaře roku 2022.

Spustit audio

Související