Výletní tip Pavla Sladkého: Zdolejte Nový Hrádek v Podyjí. Výhled i okolí za to stojí

9. říjen 2020
Tip

Výletní tip pro Radio Wave si tentokrát připravil cestovatel a moderátor pořadu Casablanca Pavel Sladký. Zve vás do Nového Hrádku v národním parku Podyjí. Podle něj je to ideální cíl výletů pro období babího léta, kdy listí postupně mění barvy, ale hlavně: je z něj krásný výhled na Dyji.

Zříceninu, která byla za totality součástí zakázaného hraničního pásma, můžete zahrnout do několikadenního putování po jižních hranicích republiky. Pokud ale nemáte tolik času, jistě si vystačíte s jedním odpolednem.

Přímo na místě vás okouzlí atmosféra bývalé pevnosti. A když budete mít štěstí, uvidíte trámy ze 16. století a kameny s obtisky mušlí, které se na stavbu dovezly od moře. Velmi cenná je i okolní příroda, která doslova srůstá se zříceninou. Na hradě i v podhradí navíc žijí snad všechny druhy užovek, které v Česku můžete potkat. Každý si tak přijde na své.

Poslechněte si celý výletní tip Pavla Sladkého a dozvíte se, proč má Nový Hrádek jedinečného ducha.

Logo
Logo
autor: Ondřej Hanko
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.