Výhled na Alpy nabízí na jihu Čech jediný hrad, je nejvýše položený v celé republice

31. prosinec 2019 08:31

Ještě před 25 lety bylo nádvoří Vítkova hrádku na Lipensku zarostlé mechy a stromy. V letošním roce správci této gotické památky zažili jednu z nejlepších návštěvnických sezón.

Nejvýše položený hrad v České republice si prohlédlo přes 20 tisíc turistů. Ti poslední na něj můžou zavítat i poslední den v roce. Pokud budou mít štěstí na počasí, užijí si jedinečnou vyhlídku, kterou nadmořská výška přes tisíc metrů nad mořem nabízí.

U vstupu je přivítá král Václav IV. „Byl tady vězněný panskou šlechtou a po jednom dnu věznění ho převáželi do Rakouska,“ vysvětluje předseda spolku Vítkův Hrádek Miroslav Kovačičín.

Čtěte také

Na nádvoří Vítkova hrádku se bude slavit konec roku. „Silvestr tady už je pouze veselý, není pracovní, bude se tady hrát k dobré náladě, poslechu a popřípadě ke zpěvu,“ zve Miroslav Kovačičín.

Na vyhlídkové plošině pak každého návštěvníka při hezkém počasí odmění jedinečný pohled. „Můžeme si tu prohlédnout nejen rakouské Alpy, v čele s nádherně viditelným Dachsteinem, ale také Lipno a okolí, dalším směrem je potom hora Kleť a Novohradské hory,“ ukazuje.

Brány hradu se pro návštěvníky otevírají v 10 hodin dopoledne. V příštím roce budou správci památky pokračovat v opravách vyhlídkové plošiny, které ale turisty nijak neomezí.

Spustit audio

Související