Výchovné facky bohužel tolerujeme a oceňujeme, říká autorka Slušnýho vychování

18. leden 2024

„Nepoužívat násilí ve výchově je podle mě těžké, zvlášť v Česku, kde se výchovná facka očekává, toleruje a vlastně cení. Jen pro čtvrtinu Čechů je násilí ve výchově dětí nepřípustné, to je přece strašně málo,“ říká Michaela Sladká, autorka podcastu Slušný vychování.

Čtěte také

„Nedává smysl rodiče za to, že fyzické násilí používají, nějak dehonestovat. Dělají to často jen proto, že je to takhle naučili vlastní rodiče a jsou přesvědčeni, že pro svoje děti dělají něco, co je skutečně posune a vychová. Moc bych si přála, aby tyhle jejich vzorce podcast Slušný vychování nějak zpochybnil, aspoň teoreticky,“ říká autorka Slušnýho vychování.

„Když tě někdo, kdo pro tebe znamená všechno, mlátí a ponižuje tě, nastavíš si podle toho vnímání, kdo jsi a co můžeš v životě dokázat, a rozbiješ se. To dokázaly všechny studie z celého světa. Že facky nic dobrého neudělají. 16 % českých rodičů navíc uznává něco, čemu říkají pořádný výprask. Bijí svoje děti hodně a sofistikovaně a tak, aby to nebylo vidět,“ shrnuje odborné poznatky Michaela Sladká.

Poslechněte si podcast Vlna o tom, že výchovná facka neexistuje, i když to v Česku skoro nikdo neví.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.