Vrcholí akce Milostivé léto, která umožňuje některým lidem s exekucemi snadnější oddlužení

13. leden 2022 16:28

Tři měsíce trvající Milostivé léto se blíží ke konci. Akce, během které mají lidé v exekucích výhodnější podmínky pro splacení dluhů, končí 28. ledna. Podle pracovníků poraden a zástupců neziskových organizací ale lidé nemají nechat řešení svých dluhů na poslední chvíli, nemuseli by totiž stihnout potřebné formality.  

Podrobnosti zjišťoval reportér Václav Plecháček.

Připomeň podmínky zmiňované akce, která může znamenat oddlužení statisíců lidí.

Lidé se mohou zbavit některých exekucí tím, že zaplatí původní dluh, uhradí 908 korun jako odměnu exekutorovi a zbylé sankce, jako třeba úroky z prodlení, jim věřitel odpustí.

Čtěte také

Jde hlavně o exekuce, kde lidé dluží státu nebo obci, tedy takzvaným veřejnoprávním subjektům. Nejčastěji jde o dluhy za jízdu MHD na černo, na nájmu v obecním bytě, dluhy vůči zdravotním pojišťovnám, nedoplatky za odvoz odpadů nebo třeba neuhrazené koncesionářské poplatky.

K Milostivému létu se ale připojily i některé soukromé společnosti, třeba banky. Je potřeba zkrátka hledat. Na řešení je ale nejvyšší čas. Řada lidí, kteří se už situací začali zabývat, teprve čeká na reakci od exekutora. Často mají lidé vůbec problém dohledat kolik a komu celkově dluží.

Jaký je o Milostivé léto mezi dlužníky zájem?

Zástupci organizace Člověk v tísni mluví o velkém zájmu. Svědčí o tom podle nich například vytížení jejich infolinky.

Čtěte také

Dříve na ni volalo v průměru 500 lidí měsíčně, od začátku Milostivého léta je ovšem telefonátů asi sedmkrát víc.

Často prý volají lidé patřící do střední třídy, například podnikatelé, kteří se rozhodli své dluhy řešit.

Naopak přímo v poradnách, kde s lidmi ve složité životní situaci, často z vyloučených lokalit, pracují poradci dlouhodobě, evidují zájem menší, než očekávali.

To platí třeba v Broumově, kde je v exekuci poměrově nejvíc lidí z celého Královéhradeckého kraje. Podle posledních dostupných dat z webu Mapa exekucí, tam má exekuce zhruba čtvrtina obyvatel. A to jsou čísla z roku 2019, čerstvější nejsou. Dá se tedy předpokládat, že během covidové pandemie se situace lidí ještě zhoršila.

Milostivé léto zatím trvá dva a půl měsíce. Je jasné, kolik lidí se svých dluhů zbavilo?

Jasné to není, čísla nejsou. Řada lidí sociální poradce kontaktovala, požádala je o informace nebo první pomoc, ale následně už s exekutory jednala přímo. A jak tito lidé dopadli jasné není.

Čtěte také

Zástupci Člověka v tísni mi ale popsali několik případů, kdy nakonec pomohli s definitivním řešením. Dluhů se zbavil třeba starobní důchodce, který měl dvě exekuce za neplacení nájmu v obecním bytě. Původní dluh 140 tisíc se vyšplhal až téměř na 2 miliony korun.

Člověk v tísni tomuto muži poskytl dar ve výši 125 tisíc korun, 15 tisíc si doplatil sám a zbaví se tak dluhu úplně.

Dalším příkladem je třicetiletá žena, která měla deset exekucí. Například za neplacení elektřiny nebo internetu. Darem dostala 80 tisíc a to pod podmínkou, že si najde zaměstnání. Povedlo se zastavit sedm exekucí a zbylé tři, které jsou u soukromých subjektů, a Milostivé léto se tak na ně nevztahuje, je připravena splácet. A teď v lednu žena nastoupila do práce.

Zmiňované dary, které lidi obdrželi, to jsou peníze, které jiní lidé poslali přímo k tomuto účelu a zapojili se do sbírky organizace Člověk v tísni SOS Milostivé léto. Dárci tam už poslali 18 milionů korun.

A pokud nějaké peníze zbydou, tak Člověk v tísni je chce využít v případě, že se podobná akce, jako je ta stávající, bude opakovat.

Spustit audio

Související