Vrchní soud v Olomouci zmírnil trest pro starostu Vápenné na Jesenicku. Za dotační podvod dostal tříletou podmínku

27. březen 2024 10:04

Olomoucký vrchní soud pravomocně potrestal tříletou podmínkou a pokutou 300 tisíc korun starostu Vápenné na Jesenicku Leoše Hanniga z TOP 09 za dotační podvod a poškození finančních zájmů Evropské unie. Zmírnil tak rozsudek krajského soudu, který Hannigovi vyměřil pětileté vězení. Případ se týká využití dotace, ze které Vápenná financovala rekonstrukci Latzelovy vily.

Starosta Vápenné na Jesenicku Leoš Hannig

„Cítím se být nevinný, ale samozřejmě nikdy nevíte, jak soud může dopadnout,“ řekl ještě před zahájením soudního jednání Leoš Hannig. Funkci starosty ve Vápenné, kde žije na 1200 obyvatel, vykonává 22 let.

Posledních pět let přitom soudy řeší jeho dotační podvody. Týkají se rekonstrukce tzv. Latzelovy vily. Obec ji nechala za více než 10 milionů korun kompletně opravit. Nedokázala ale splnit podmínky dotace, objekt nebyl využívaný pro sociální služby.

Nic jsem neukradl, nic jsem nezpronevěřil. Z mého pohledu nedošlo k žádné finanční újmě.
Leoš Hannig, starosta Vápenné na Jesenicku

Důvodem bylo zpoždění prací. Aby obec nemusela dotaci vracet, Hannig pak v závěrečných zprávách uvedl nepravdivé údaje. Leoš Hannig od soudu odcházel zklamaný. „Nic jsem neukradl, nic jsem nezpronevěřil. Z mého pohledu nedošlo k žádné finanční újmě. Všechny finanční prostředky se vrátily jak státu, tak Evropské unii. Obec má za 10 milionů opravenou budovu, kterou v tuto chvíli využívá spousta lidí,“ nechal se slyšet s tím, že to vypadá na odstoupení z funkce starosty.

Už dříve soud Hannigovi uložil trest 5 let ve vězení, hrozila mu přitom až dvojnásobně vyšší sazba. Teď ale vrchní soud rozsudek zmírnil na tříletou podmínku.

Jak rozsudek okomentoval státní zástupce Ondřej Frgal? Jaké další kroky Hannig zvažuje? Poslechněte si v kompletní reportáži.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio