Zimní zahradu nebo učebnu pro studenty nabízí nová budova v botanické zahradě olomoucké přírodovědecké fakulty

26. duben 2024 09:10

V botanické zahradě Přírodovědecké fakulty olomoucké Univerzity Palackého zahájila provoz nová víceúčelová budova. Její součástí je třeba přednáškový sál a zimní zahrada. Stavba umístěná mezi stromy a záhony vzácných květin trvala tři roky a podle odborníků splňuje přísná ekologická kritéria.

Uprostřed proskleného přednáškového sálu architekt Jan Polách vysvětluje, jak funguje ekologický provoz, aby se nespotřebovalo moc energií ani vody. „Je tady fotovoltaická elektrárna. Energie z toho je využívaná pro areál botanické zahrady. Je tady nakládáno s dešťovými vodami, které se využívají druhotně k zálivce, je tu rekuperace na vzduchotechnice. A odpadní teplo z těchto prostor je využíváno zpětně na ohřev teplé vody a teplé užitkové vody,“ popisuje Polách.

Děkan Martin Kubala upozornil, že v botanické zahradě najdeme nejstarší a teď i nejnovější budovu přírodovědecké fakulty. Budou ji využívat nejen návštěvníci ale od zimního semestru i studenti.

„V botanické zahradě jsou cenné sbírky a ty slouží studentům k výuce i k některým výzkumným projektům. A v současnosti v budově vznikl i přednáškový sál, kde mají studenti zázemí pro výuku. Nicméně počítáme s mnohem širším využitím. Ty prostory jsou ideální i pro nejrůznější popularizační akce nebo i nějaké menší vědecké konference,“ zmiňuje Děkan.

Areál botanické zahrady funguje od roku 1901. Návštěvníci v něm uvidí zhruba 1500 druhů rostlin ze všech koutů světa.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Nejnovější zprávy