Vrchlabské jesle se znovuotevřely a jedou v omezeném režimu. Jaká opatření musely přijmout?

14. květen 2020 07:40

Zhruba třetina dětí teď chodí do vrchlabských městských jeslí. Ty se znovuotevřely po necelých dvou měsících. Mají omezenou provozní dobu. Rodiče děti předávají v šatně, po budově se pohybovat nesmí a pracovnice jeslí sledují zdravotní stav dětí. 

Čtěte také

Vedoucí jeslí Vlasta Švadlenová dává vědět kolegyním, že u vchodových dveří čeká maminka s dcerou.

Teta Martina čeká, až maminka malou Bibianku převlékne. Potom jí změří teplotu a zkontroluje její zdravotní stav. Vše je v pořádku a tak Bibianu odvádí nahoru do herny.

„Moc jsem to uvítala, protože chodím do zaměstnání a tak jsem ráda, že mohu dceru někam umístit. Za mne je to super," říká maminka Eva Česáková, která dceru hned po znovuotevření do jeslí přihlásila.

Momentálně do jeslí chodí 13 dětí z celkových 40

„Máme dvě oddělení, v jednom jsou menší a ve druhém větší děti. Aby nebyli všichni spolu. A my potom s nimi pracujeme zvlášť. Sejdeme se potom až na spaní," vysvětluje Martina, která se právě s dětmi chystá na zpívání.

Městské jesle ve Vrchlabí

Po zpívání přechází děti do herny, cvičí a potom si společně hrají.

Podle pracovnice jeslí Venduly Čáslavské je po téměř dvouměsíční pauze vidět, jak dětem kontakt s jejich vrstevníky chyběl.
„Báli jsme se toho, že budou brečet, ale děti nás překvapily. Jsou úplně úžasné. Těšily se a hned na nás mávaly. Jsou tady rády."

Čtěte také

Hodně času teď děti tráví venku na zahradě, na procházky nevyráží. Hodně z nich chodí po obědě domů, takže spaní se zatím podařilo vyřešit.

„Děti nespí vedle sebe v postýlkách, jako spaly dříve. Ale spí vždy přes jednu postýlku," ukazuje Vlasta Švadlenová ložnici.

A dodává, že samozřejmostí je teď velmi častá dezinfekce.
„Ráno, když rodiče odejdou, tak dezinfikujeme všechny kliky, dole šatnu. A potom se celý dům uklízí v poledne. Stírá se a luxuje. Vše se vydezinfikuje."

Vrchlabské jesle nyní fungují ve zkráceném režimu. A to od 7:00 do 16:00 hodin.

Spustit audio

Související