Volby na Zlínsku budou spojené s referendem o místním vodárenství

15. září 2020 15:23

V referendu budou lidé odpovídat na otázku, zda souhlasí s tím, aby město Zlín nepokračovalo ve stávajícím modelu fungování místního vodárenství. Hlasovací lístky budou přichystány ve volebních místnostech.

Obyvatelé Zlína by se měli v referendu vyjádřit, zda chtějí pokračování provozního modelu, při němž se Vodovody a kanalizace (VaK) Zlín starají o infrastrukturu, ale provozuje ji Veolia prostřednictvím Moravské vodárenské.

Přípravný výbor předložil návrh na pořádání referenda už v létě 2018. Kvůli špatné formulaci otázek ho ale zamítlo zlínské zastupitelstvo a o vyhlášení referenda rozhodl až loni v prosinci soud.

V referendu budou lidé odpovídat na otázku: Souhlasíte s tím, aby statutání město Zlín při výkonu své samostatné působnosti nepokračovalo ve stávajícím provozním modelu provozování vodohospodářské infrastruktury, kdy je tato infrastruktura pronajímána společnosti Moravská vodárenská, a.s.?

Hlasovací lístky pro místní referendum nebudou roznášeny do poštovních schránek, ale budou přichystány ve volebních místnostech, kde budou probíhat krajské a senátní volby.

„Při souběhu voleb a místního referenda jsou hlasovací lístky a úřední obálky barevně rozlišeny. Barva hlasovacího lístku je shodná s barvou obálky,“ uvedl mluvčí zlínské radnice Tomáš Melzer.

Na hlasovacím lístku budou podle něj dvě možnosti odpovědi: ano a ne. Volič jednu z nich označí, lístek vloží do obálky a následně do hlasovací schránky. Pokud se nechce vyjádřit, neoznačí žádnou odpověď.

Letošní novinkou bude také možnost hlasování pro lidi s nařízenou karanténou nebo izolací. Ti budou moci ve středu 30. září hlasovat z automobilu na takzvaných drive-in volebních stanovištěích nebo si do čtvrtka 1. října objednat příjezd speciální volební komise s přenosnou hlasovací schránkou.

Spustit audio