Vodojem v Rané vyřešil problémy se suchem už před sto lety

19. listopad 2023

Obec Raná leží na Chrudimsku, skládá se ze tří místních částí (Raná, Oldřetice a Medkovy Kopce) a dnes tam žije téměř 400 obyvatel. Historie Rané sahá až do 13. století. První písemná zmínka o Rané je z roku 1349, oblast ale začali lidé osídlovat už zhruba sto let předtím.

Na to, kde se vzal název Raná, existuje několik teorií. Od rané úrody, přes utržené rány ve válkách, až po německé „die Rahne“, což v překladu znamená vývrat. „Já bych se přikláněl k tomu původu z Němčiny, protože původní osídlení bylo těmi germánskými kmeny,“ říká místní rodák a amatérský historik Jiří Málek. „Vývrat se také nakonec dostal do našeho obecního znaku, to je ten pruh. Tři cihly, ty znázorňují naše tři místní části a kůň je symbol panství Rychmburského,“ vysvětluje bývalá starostka Jana Duchečková.

Katolíci i evangelíci

Dva kostely dělaly v Rané zlou krev, dnes už katolíci i evangelíci žijí v harmonii. Dva kostely a dvě fary jsou v Rané dodnes. Na tak malou obec je to velmi neobvyklé, ale je to dané historicky. „Velmi těžké období pro Ranou byla doba po třicetileté válce, vysídlení obyvatelstva spojené s náboženskými problémy. Tady trvale totiž byl větší počet nekatolíků a až do druhé světové války ty sousedské vztahy mezi obyvateli byly právě z těchto náboženských důvodů často velmi napnuté,“ popisuje Jiří Málek. Dnes už místní lidé žijí ale ve vzájemné harmonii a pořádají ekumenické bohoslužby.

Náhled do školní kroniky v Rané

Svojí dlouhou tradici má v Rané škola. Původně to byla škola farní. „Existují záznamy z poloviny 15. století, které jsou dnes uložené ve vídeňském archivu. Pak se například během válek učilo spíš po domech, až vznikla škola dřevěná, a po velkém požáru ji v roce 1880 nahradila škola zděná v podstatě téměř v té podobě, jako je dnes,“ shrnuje historii Jiří Málek. Poměrně přesný obraz o vzdělávání pochází z dochovaných školních kronik. Škola byla spádová pro okolní obce, byl tam i druhý stupeň, takže byly doby, kdy měla třeba 400 dětí.

Od roku 1925 funguje v Rané vodojem. Byl první v okolí, už tenkrát měl vyřešit problémy s nedostatkem vody a díky vodovodu také zamezit šíření nemocí jako například břišního tyfu. To se podařilo a vodojem i vodovod fungují pouze se základní údržbou už téměř 100 let. „Teď dokončujeme posílení vodovodu, na trase Hlinsko-Krouna. V případě většího sucha tak budeme moct přimíchávat do té naší vody i hlineckou,“ říká současný starosta Rané Leoš Netolický. Obec také chystá revitalizaci požární nádrže a stavbu nové budovy pro místní dobrovolné hasiče.

Požární nádrž v Rané čeká na revitalizaci
Spustit audio

Související