Víte, co je to Via Czechia? První česká dálková trasa pro turisty a cyklisty

16. červen 2021

O tom, že Češi jsou národ turistů a cyklistů, není třeba pochybovat. Máme rozsáhlou síť modře, červeně, žlutě a zeleně vyznačených turistických tras, stejně tak přehledně značené cyklotrasy. Dosud ale neexistovala žádná dálková trasa, jak je tomu v cizině.

Jan Hocek se proto rozhodl, že to napraví, a tak vznikl projekt Via Czechia. K němu pak napsal knihu Severní stezka – Českem od západu k východu, kterou vydalo nakladatelství Euromedia Group.

Severní stezka – Českem od západu k východu, kterou napsal Jan Hocek

„Celou trasu jsem prošel i projel na kole na jaře roku 2020, abych zaznamenal její aktuální stav,“ říká Jan Hocek s tím, že Severní stezku není nutné absolvovat najednou, ale můžete si ji rozložit podle svého času a sil.

V knize ji rozdělil do 47 etap, celá Via Czechia přitom měří více než tisíc kilometrů. Jednotlivé kapitoly jsou doplněny fotografiemi, osobními tipy autora na místa, která stojí za návštěvu, a úryvky z jeho deníku.

Rozhodně je to čtení inspirativní pro putování po části republiky a je dobrou zprávou, že kniha už má své dvojče v knižní podobě, tedy Jižní stezku – od východu k západu. Do soutěže pořadu Dámská jízda knihu věnovalo nově otevřené knihkupectví a papírnictví Luxor v OC Čtyři Dvory v Českých Budějovicích.

Spustit audio

Související