Víkend v Ústeckém kraji patří nejen oslavám zjevení Panny Marie, koncertům, ale především divadlu a pohádkám

11. leden 2024

Co nás o víkendu v Ústeckém kraji čeká? Připomenutí 158 let od zjevení Panny Marie, koncerty, ohně, pozorování hvězd, divadelní představení… Ale hlavně pohádky.

Sobota 13. ledna

Severočeské divadlo v Ústí nad Labem má na sobotu naplánováno Slavnostní koncert. Od 17:00 tam zazní skladby W. A. Mozarta, G. Verdiho a další.

Docela velké divadlo v Litvínově zve od 16:00 na pohádku Mrazík na motivy slavného filmu o Nastěnce a Ivánkovi, hloupé Marfuše a zlé maceše, o dědu Mrazíkovi, dědečku Hříbečkovi a zlé ježibabě.

Panna Marie

Chystáte se zrušit vánoční výzdobu a je vám líto vánoční stromek jen tak vyhodit? Přijďte i se stromkem do archeoparku v Březně u Loun v sobotu 13. ledna mezi 13:00 a 15:00 na velký zimní oheň. Ze špičky si vyrobíte pravěkou kvedlačku vhodnou i do moderní kuchyně, či jednoduchý tomahawk pro dobrodružné hry, zbytek stromku vás při tom zahřeje nebo si na něm můžete něco dobrého opéct.

Ve Filipově si připomínají 158 let od zjevení Panny Marie. V bazilice minor Panny Marie Pomocnice křesťanů se od 14:00 koná slavnostní poutní mše svatá celebrovaná litoměřickým biskupem Mons. Janem Baxantem. V tento den uplyne 158 let od zjevení Panny Marie ve Filipově a uzdravení Magdaleny Kade. Další mše svaté následují 13. ledna v 9:00, 10:30 a 17:00 hod. V oktávu zjevení, tedy 14. až 20. ledna, začínají mše svaté v 17:00.

Divadlo Rozmanitostí v Mostě zve malé i velké diváky. Už od 10:00 je na programu pohádka O rybáři a zlaté rybce, od 17:00 se tam pak hrají Staré pověsti české, které velice volně podle Aloise Jiráska napsal Jiří Kraus. „Že je historie nuda? Naše Staré pověsti české vás vyvedou z omylu. Kdo jako první dorazil na horu Říp? Kazí Teta Libuši, nebo Libuše Tetu? Co je to za město, jehož sláva bude hvězd se dotýkat?“ Pro děti od 6 let.

Hvězdárna Teplice dokonale zapadá mezi České středohoří a Krušné hory

Teplická hvězdárna nabízí svým návštěvníkům večerní pozorování planet a hvězd. Od 18:00, 19:00 a 20:00 se můžete „zblízka“ podívat na Planety Jupiter, Saturn, Uran a Neptun i na objekty hlubokého vesmíru (dvojhvězdy, hvězdokupy, mlhoviny, galaxie). Přes den pak tam mohou zájemci pozorovat Slunce, a to od 13:00,14:00 a 15:00.

Neděle 14. ledna

Činoherní studio v Ústí nad Labem uvede v neděli od 15:00 divadelní hru na motivy pohádky básníka Karla Šiktance s názvem Svatojánský oheň. Po představení následuje tematický workshop Svatojánský oheň - pohádky a rituály.

Co by to byla neděle bez pohádky! Stálé loutkové divadlo v Lounech má od 14:30 pro malé diváky připravenu pohádku Princezna na hrášku.

Kulturní centrum Klášterec nad Ohří také nabízí pohádku, a to jednu z těch klasických – Dlouhý, Široký a Bystrozraký o tom, že opravdoví přátelé mohou společně dokázat velké věci. Hraje se od 16:00.

Expozice Muzea české loutky a cirkusu v Prachaticích

Dětský divadelní soubor Světlušky na dlani a Dům kultury Střelnice Rumburk zvou všechny děti na Ples princezen a princů. Těšit se můžete na soutěže, odměny, písničky a hlavně tancování! Začíná se v 15:00.

Vrchlického divadlo v Lounech má pak na programu od 19:00 divadelní hru Florian Zeller: Lež aneb Komedie o pravdě. Dozvíte se, zda je možné ve vztazích lhát, kde končí ohleduplnost a začíná lež a také, zda lze s absolutní pravdou ve vztahu obchodovat.

Teplická hvězdárna nabízí v neděli svým návštěvníkům nejen denní pozorování Slunce, a to od 13:00,14:00 a 15:00, ale také hned dvě pohádky – od 15:00 Pohádky o cvočkovi, po které od 17:00 následuje pohádka Křišťálové sestry. Na to pak od 17:00 naváže program pro starší s názvem Hra světel a stínů, při které se mohou návštěvníci hvězdárny seznámit se stínohrou těles ve sluneční soustavě.

autor: pach
Spustit audio