VIDEO: Tvrdému zásahu strážníků proti muži bez roušky v Uherském Hradišti přihlíželo plačící dítě

11. březen 2021 10:47

Událost se stala 10. března v centru města. Starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha z ODS kvůli incidentu ihned postavil mimo službu oba zasahující strážníky. 

Podle videa zveřejněného na sociálních sítích dva strážníci městské policie zasáhli proti muži, který šel po ulici se svým dítětem a neměl respirátor. Muž podle mluvčího radnice opakovaně odmítl výzvy strážníků k nasazení ochrany úst a nosu i k předložení dokladů a chtěl odejít. Strážníci jej poté povalili na zem a chvíli na něm klečeli. Zákrok proti němu zachycuje amatérské video, na němž je vidět i plačícího asi tříletého chlapce, který muže doprovázel.

Starosta Stanislav Blaha dnes uvedl, že sice strážníci postupovali podle zákona, ale že je podle něj takovýto zákrok neadekvátní. Strážníci podle něj měli postupovat jinak - ne tak důrazně. Řekl také, že podal podnět k prošetření události státní policii.

Starosta se také omluvil. Tu situaci popsal jako nepříjemnou. Řekl také, že toto může pošpinit dobré jméno zdejší městské policie. Nicméně, že městská, ani státní policie nemůže přehlížet porušování těch nařízení. Takže podle něj zásah byl oprávněný - tedy v souladu s předpisy, ale neměl být podle jeho názoru veden s takovou intenzitou.

Oba strážníci, kteří na místě zasahovali jsou i nadále, až do úplného prošetření incidentu, postaveni mimo službu.

autoři: Lukáš Veselý , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související