VIDEO: Podívejte se na srovnávací fotky z afrického putování Hanzelky a Zikmunda a Expedice Z101 74 let poté

22. duben 2022

Afrika na fotografiích cestovalelů Hanzelky a Zikmunda a stejná místa 74 let poté, zachycená na snímcích Expedice Z101, která už rok putuje po jejich stopách.

Čtěte také

22. dubna 2022 je to přesně 75 let od začátku první cesty Hanzelky a Zikmunda napříč polovinou planety a přesně 1 rok od startu Expedice Z101, která se vydala po stopách těchto cestovatelů. Tomáš Vaňourek a Linda Piknerová se vydali ve speciálu jménem George na cestu Afrikou. O zážitky ze svých cest plných dobrodružství a poznání se každý týden dělí prostřednictvím reportáží, které přináší ve svém vysílání i na webových stránkách Český rozhlas Zlín. Za jeden rok jejich putování to bylo už 50 reportáží, které si můžete poslechnout i v záznamech ZDE.

Expedice Z101 také samozřejmě v Africe hledá místa, která na svých fotografiích zachytili Hanzelka se Zikmundem. Ačkoli je to často až detektivní práce, daří se. Na sklonku roku 2021 byla v třetím patře 21. budovy Zlínského kraje otevřena výstava srovnávacích fotografií, která zachycuje proměnu Tuniska, Egypta a Súdánu a je k vidění až do 30. dubna 2022. 

Tuto výstavu Expedice Z101 ve spolupráci s přáteli a Muzeem jihovýchodní Moravy ve Zlíně přenesli do virtuální online podoby, a tak vám ji můžeme nabídnout my.

Podívejte se, jak se Afrika změnila za 74 let.

Expedice Z101 těstě před startem ze Zlína 22. dubna 2021

Expedice Z101: Jak se mění svět a my s ním

Video – srovnávací fotky z afrického putování Hanzelky a Zikmunda a Expedice Z101 74 let poté, 2022.

Zpracování: Jakub Malovaný, Jan Novotný
Střih: Jan Novotný
Komentář: Tomáš Vaňourek
Hudební podklad (housle a kytara): Stanislav Bartošík z kapely Fleret
Historické fotografie: Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně
Mediální partner: Český rozhlas Zlín

Související