Veselka je prověrkou celého souboru brněnského ND

18. říjen 2013

První premiérou nové sezóny činohry Národního divadla v Brně je Wyspianskeho Veselka. Režie se ujal Břetislav Rychlík a hru podle svých slov oprostil od všeho, co bylo ve vztahu k současné realitě zastaralé.

„Je to fenomenální text, strašně těžký, je to prověrka celého souboru. Ale zároveň nabízí obrovské příležitosti pro divadlo – poprat s významným světovým textem. Kdo jiný by toho úkolu měl chopit, než činohra Národního divadla,“ říká režisér Břetislav Rychlík.

00215912.jpeg

Hra vznikla a její děj se odehrává v Malopolsku, jehož panovníkem byl v té době František Josef. V této době se polská identita ocitla pod silným tlakem zvenčí, zároveň zápasila s otázkou napětí mezi silně národně uvědomělou elitou a venkovskými obyvateli, mezi nimiž se intelektuálové ne vždy úspěšně snažili národní cítění probudit. Tato situace politické nesvobody a vnitřní roztříštěnosti byla hnacím motorem stálé reflexe smyslu polské národní existence.

Stejně jako v Gazdině robě spolupracoval režisér také s choreografkou Ladislavou Košíkovou, uměleckou vedoucí taneční složky Hradišťanu. V početně obsazené inscenaci se představí prakticky celý soubor Mahenovy činohry včetně nových členů Martina Veselého, Michala Bumbálka a Miroslava Novotného. V roli Pána domu hostuje Zdeněk Maryška. Dramaturgem je Jan Gogola: „Je to dost těžký kus. Musím se přiznat, že jsem napjatý, co to udělá s diváky. Jednak je ve verších a hodně mluvný, musí se to stylizovat. Nemůže se hrát realisticky jako třeba Maryša.“

autoři: Zuzana Kopuletá , Karel Kratochvíl
Spustit audio