Velká voda nebude mít šanci. Kroměříž chystá protipovodňová opatření za půl miliardy korun

Na projektu spolupracuje město s Povodím Moravy, ale také s Hulínem, Chropyní, Břestem a Skašticemi.

Do roku 2026 se budou podle plánu Kroměříže vykupovat pozemky, chystat projektová dokumentace, vyřizovat žádost o dotaci a vybírat dodavatelé staveb.

Samotná výstavba potrvá dalších devět let. Na projektu spolupracuje město s Povodím Moravy, ale také s Hulínem, Chropyní, Břestem a Skašticemi. Také v jejich katastrech se počítá s budováním ochranných hrází, poldrů a vodohospodářských objektů, upřesnil dnes kroměřížský mluvčí Jan Vondrášek.

Většina peněz z dotace

Odhad nákladů na zmíněná protipovodňová opatření pohybuje kolem 500 milionů korun, devadesát procent z této částky by měla pokrýt státní dotace.

Když přišla ničivá voda. Povodně v roce 1997 braly lidské životy, bouraly domy i celé čtvrti

02670287.jpeg

Před 21 roky poničily povodně velkou část Moravy.  Během záplav zahynulo 50 lidí, jsou nejtragičtější povodně v Česku ve 20. století. 

Ze zbývajících deseti procent by drtivou většinu hradila Kroměříž, s ohledem na to, že protipovodňová opatření by chránila majetek na území města za zhruba 1,9 miliardy korun.

Kroměříž postihly ničivé povodně v červenci 1997. Intenzivní a dlouhotrvající deště zvedly hladiny toků a vodou nasáklá krajina ztratila schopnost další přívaly zachytit.

Vzpomínky na povodně 1997

V Kroměříži k záplavám nedošlo vylitím řeky Moravy z břehů, město ochromila voda rozlévající se po polích a lesích od Přerovska, ale také voda přitékající z řeky kvůli nefunkčním zpětným klapkám v kanalizaci.

V Moravě byla překročena hranice stoleté vody. Škody po povodních přesáhly ve městě 900 milionů korun, nikdo nepřišel o život.

Po povodni došlo k opravě koryta řeky Moravy a navýšení břehu na Moštěnce a na Moravě. Opravena byla kanalizace, kterou doplnily klapky proti zpětnému vzdutí řeky. Moderní je i hlásný povodňový systém, město nyní pořizuje digitální povodňový plán. Kroměříž i díky těmto opatřením v letech 2006 a 2010 bez výraznější újmy odolala padesátileté vodě.

autor: pes
Spustit audio

Související