Vedení Ústí nad Labem si půjčí dalších 300 milionů korun na investice. Podle opozice by ale stačilo lépe hospodařit

6. červen 2023 11:01

Ústí nad Labem si vezme od banky nový úvěr ve výši 300 milionů korun. Rozhodli o tom zastupitelé města. Vedení krajské metropole chce peníze využít například na financování investic, na které chce získat dotaci. Podle opozice by ale stačilo lépe hospodařit v běžném rozpočtu.

„Nejste jako vedení města utratit 260 milionů za rok a teď k tomu přihodíte ještě 300, no to je prostě nereálné stihnout,“ reagoval na návrh pro využití nového úvěru s odkazem na přebytek hospodaření města zastupitel Jiří Madar z UFO.

Právě z loňského roku zbylo městu zhruba 260 milionů korun. Část z toho dá vedení do rezervy – například na možné navýšení cen energií i případný výpadek daňových příjmů.

„Je možné, že vzhledem k vývoji financí státního rozpočtu nemusí být předpokládaný příjem z rozpočtového určení daní v takové výši, a právě tato rezerva by měla ta rizika krýt,“ vysvětlil primátor Petr Nedvědický z hnutí ANO.

Nový úvěr poslouží k financování dotovaných investic

Nový úvěr chce město použít na financování investic, u kterých chce využít dotace. Příklad uvedl před zastupiteli náměstek primátora Tomáš Vlach z hnutí ANO: „Mezi projekty, které plánujeme financovat, je třeba kompletní revitalizace budovy B kulturního střediska. Mě samozřejmě mrzí, že to tu podporu u části opozice nemá.“

Pro přijetí úvěru hlasovalo 24 zastupitelů – hlavně z městské koalice. Proti přijetí nového úvěru jich bylo 11. Mezi nimi byl i Petr Křivan z Ústeckého fóra občanů. „Z té rezervy by se dalo čerpat v současné době. Přitom bychom mohli mít připravený úvěr na možnost čerpání nějakých rizik. Tady z toho úvěru nebudeme platit úroky z celého, ale jen z té čerpané částky,“ doplnil.

Aktuálně má město tři úvěry za víc než půl miliardy korun. Podle mluvčí Romany Macové dluží nejvíc Evropské investiční bance. Jde o víc než 420 milionů korun.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související