Ve Zlínském kraji pracuje přes sedm tisíc lidí z Ukrajiny. Dělají práce, o které Češi nemají zájem

O práci se ve Zlínském kraji většinou uchází ukrajinské ženy. V průměru mají uchazeči 42 let a je mezi nimi nejvyšší podíl vysokoškolsky vzdělaných lidí

Počet Ukrajinců pracujících ve Zlínském kraji se od 24.2.2022, kdy zemi napadlo Rusko, zdvojnásobil. Teď tvoří nejpočetnější skupinu pracujících cizinců. Vyplývá to z dat Úřadu práce.

Jak se vyvíjely počty pracujících Ukrajinců na území Zlínského kraje?

Pokud se podíváme na situaci před ruskou agresí na Ukrajině, tak Úřad práce ve Zlínském kraji evidoval na konci roku 2021 téměř 3 900 pracujících Ukrajinců. Rok nato už jich bylo 7 200 a na konci loňského roku tady pracovalo 7 610 Ukrajinců. Což je 39% všech pracujících cizinců. Lidé z Ukrajiny tak početně předčili Slováky, kterých ve Zlínském kraji pracuje asi o 400 méně.

Jaké práce vlastně nejčastěji vykonávají?

Jde hlavně o pomocné a nekvalifikované profese, které vykonává asi třetina z nich. Velkou roli totiž podle ředitelky Krajské pobočky Úřadu práce ve Zlíně Miriam Majdyšové hraje jazyková bariéra. Navíc pracovníci z Ukrajiny dávají přednost krátkodobějším dohodám o provedení práce. Ještě dodám, že za dva roky od vypuknutí války požádalo Úřad práce ve Zlínském kraj o zprostředkování zaměstnání asi 1 500 Ukrajinců, v evidenci jich teď zůstává 300.

Jaké skupiny lidí z Ukrajiny práci hledají?

O práci se teď v drtivé většině uchází ukrajinské ženy. V průměru mají uchazeči 42 let a je mezi nimi nejvyšší podíl vysokoškolsky vzdělaných lidí. Ti přesto mají největší zájem o pomocné práce, obsluhu strojů nebo nekvalifikované profese. Hledají ale i pracovní pozice ve službách a prodeji.

Už dva roky pomáhá ve Valašském Meziříčí Komunitní centrum pro Ukrajince.  Poskytuje rady a zázemí pro lidi prchající před válkou. Z velké části se ale jeho pracovníci zaměřují na psychologickou pomoc. 

Spustit audio

Související