Ve Zlíně vzniká unikátní archiv. Zmapuje historii firmy Baťa

16. prosinec 2017

Na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně vznikne digitální archiv s materiály o historii stejnojmenné obuvnické firmy. Smlouvu uzavřelo vedení školy s vnučkou zakladatele firmy Rosemarií Baťovou. Ta na vznik webových stránek přispěla přes 30 tisíc eur.

Na obsahu archivu pracují zaměstnanci univerzitní knihovny.

"Smlouva stanovuje, že Informační centrum Baťa, které působí při univerzitní knihovně, shromáždí odhadem 50.000 archiválií - fotografií, tiskovin a dalších dokumentů, které se týkají historie a působení obuvnické firmy,“ uvedl rektor univerzity Petr Sáha.

Práci na vzniku archivu bude financovat kanadská společnost Compass Limited, kterou zastupuje paní Baťová. Univerzitě za ni zaplatí asi 850 000 korun.

"Dnes jsou jen o malé části baťovských sbírek on-line dostupné informace. Cílem našeho projektu je proto vytvořit jedinečně obsáhlý a uživatelsky přátelský zdroj přinášející obrovský rozsah materiálů pod jednou digitální střechou," uvedla Rosemarie Baťová. Archiv by měl být hotový do listopadu 2019.

Pracovníci Informačního centra Baťa při knihovně UTB již vytvořili webový portál Baťův svět, který přibližuje působení obuvnické firmy v různých zemích.

Spustit audio

Související

  • Rozhovor s Tomášem Baťou

    Dobrý den. Jako vždycky v tomto čase startuje pořad Dva na jednoho. Tentokrát ho ale nevysíláme z pražských Vinohrad. Vladimír Kroc a Naděžda Hávová vás zdraví ze Z...

  • Tomáš Baťa už má svou poštovní známku

    Zlínské Nadaci Tomáše Bati se podařilo po pětiletém úsilí nalézt investora, který sběratelskou sérii vydal a v polovině týdne uvedl do oběhu. Unikátní aršík vytiskl...