Ve Zlíně mají nový přístroj nahrazující funkci plic a srdce. Může pomoci u těžkých případů koronaviru

2. duben 2020 10:32

V celé České republice je v současné době sedm desítek těchto přístrojů, jsou jimi vybavena především komplexní kardiovaskulární centra.

Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně má jako jediná v kraji přístroj pro mimotělní krevní oběh, který u pacientů v mimořádně závažných stavech dokáže nahradit funkci plic a srdce.

Přístroj může být ve Zlínském kraji poprvé nasazen právě v souvislosti s koronavirem, sdělil uvedl mluvčí krajských nemocnic Egon Havrlant.

"Technologie se používá v intenzivní medicíně, když je pro záchranu života pacienta nutné zavést léčebnou metodu, která se odborně označuje jako extrakorporální membránová oxygenace, zkráceně ECMO. V celé České republice je v současné době sedm desítek těchto přístrojů, jsou jimi vybavena především komplexní kardiovaskulární centra. Před necelými dvěma týdny schválila největší zdravotní pojišťovna v zemi, že zlínští lékaři mohou špičkovou metodu využít v léčbě pacientů s nejtěžším průběhem onemocnění COVID-19," uvedl mluvčí.

Čtěte také

Mimotělní oběh může být využit u pacientů ve vážném stavu, kterým k nahrazení funkce plic běžně využívané přístroje pro umělou plicní ventilaci nestačí.

"Je to vlastně poslední záchrana pro pacienty, kterým už plíce natolik selhávají, že nemohou pracovat ani s podporou ventilátoru. Metoda ECMO se v současné medicíně využívá v případech závažného plicního selhání, můžeme s její pomocí nahradit v případě potřeby funkci srdce i plic současně. V léčbě nemoci COVID-19 zatím moc zkušeností není, ale i jiné infekce způsobují oboustranný těžký zánět plic a tam metoda pomáhá zachránit život takto postiženým pacientům," uvedl Tomáš Gabrhelík, primář oddělení anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny, na němž je přístroj umístěn.

Po napojení na přístroj je krev kanylami vedena z těla pacienta do oxygenátoru, kde se krev okysličuje a odstraňuje se oxid uhličitý, následně ji pumpa čerpá zpět do těla pacienta. "Funkci plic můžeme tímto způsobem nahradit dlouhodobě, tedy po dobu několika týdnů. Zatím jsme ve Zlínském kraji neměli pacienta s onemocněním koronavirem v tak vážném stavu, že bychom museli metodu ECMO využít. Pokud by se takový pacient objevil, byl by transportován k nám a léčen v izolaci ve zlínské nemocnici," uvedl Gabrhelík.

V kraji je pro pacienty s koronavirem vyčleněna Uherskohradišťská nemocnice. V souvislosti s pandemií nového koronaviru byl mimotělní oběh a metoda ECMO u českých pacientů dosud využita například ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Zlínská nemocnice má přístroj zapůjčený, jeho cena je asi dva miliony korun.

autor: Veronika Žeravová
Spustit audio

Související