Vánoce v Kroměříži, neporažení rugbisté, univerzitní galerie a plná kasa ve Valmezu. Dobré zprávy ve zkratce

Týden v kraji přinesl spoustu dobrých zpráv, některé vám nabízíme.

Muzeum Kroměřížska ukazuje ode dneška vánočně vyzdobené pokoje posledních sto dvaceti let. Expozice Vánoční kouzlo starých časů představují čtyři místnosti. Nejstarší nabízí pohled do výzdoby z přelomu devatenáctého a dvacátého století. Vánoční stromek visel tehdy v chudších rodinách ze stropu, aby neubíral místo v pokoji.

Finanční zdraví Valašského Meziříčí je nejlepší v novodobé historii. Vyplývá to z analýzy, kterou si nechala zpracovat radnice pro následující čtyři roky. Město má podle autorů studie dostatečný finanční prostor pro nové stavby i obnovu stávajícího majetku. Radnice by se podle nich měla v budoucnu zaměřit zvláště na zastavení úbytku obyvatel.

Obnovený Památník Tomáše Bati ve Zlíně se pro veřejnost poprvé otevře 28. října. Konat se bude den otevřených dveří. Po slavnostním otevření se památník na zimu opět uzavře, možné však budou zřejmě předem dohodnuté prohlídky, běžný provoz zahájí na jaře roku 2019.

Zlaté hodinky Tomáše Bati

Krajští radní doporučili zastupitelstvu schválit dotační program Podpora ekologických aktivit. Částka dva a půl milionu korun má podpořit školní i mimoškolní environmentální vzdělávání dětí a mládeže, badatelství, nebo ekologické poradenství.

Zlínské rugbisty neporazil žádný tým od jara, mají deset výher v řadě. A směřují do nejvyšší soutěže. Poslechněte si rozhovor s kapitánem týmu a asistentem trenéra Josefem Hubáčkem.

Zlínský kraj bude v zimě opět přispívat na úpravu lyžařských běžeckých tras v regionu. Provozovatelům rozdělí osm set tisíc korun. Cílem dotačního programu je zkvalitnění podmínek pro běžecké lyžování v regionu. Kraj poprvé podpořil úpravu lyžařských běžeckých tras v roce 2017, uvedla mluvčí hejtmanství Adéla Kousalová.

Zlínská univerzita otevřela novou galerii s názvem G18. Navrhla ji architektka Eva Jiřičná a je součástí objektu U18 Univerzity Tomáše Bati. Úvodní výstava představí práce šedesátky autorů, vesměs studentů Fakulty multimediálních komunikací. Tématem expozice je bydlení ve všech jeho podobách. 

Nadcházející 59. ročník Zlín Film Festivalu se bude věnovat především tématům cestování a objevování. Téma dnes oznámili jeho organizátoři. Přehlídka dětských filmů se zaměří také na oslavy stých narozenin zlínského cestovatele Miroslava Zikmunda. Podle umělecké ředitelky Markéty Pášmové se diváci mohou těšit na filmové poznávání přírody, lidí a Země. Chybět nebudou ani besedy a dokumenty věnované cestovatelské dvojici Zikmund - Hanzelka.

Jiří Hanzelka (vlevo) a Miroslav Zikmund 31. prosince 1948 v Brazilii – novoroční přípitek
autoři: Tomáš Fránek , pes

Související