V zámeckém parku v Kostelci nad Orlicí začínají kvést tisíce legendárních bledulí a jarních květin

27. únor 2021 10:17

V zámeckém parku v Kostelci nad Orlicí začínají vykvétat legendární bledule. Už po několik desítek let se tady na jaře objevují tisíce květin a reportérka Jana Házová se na ně také zašla podívat. Park je unikátní přírodní rezervace a na tom má zásluhu právě i bohatý výskyt těchto rostlin. 

„Z toho základního místa trošku mizí, ale zase se stěhují jinam."
Nakvétají tu už petrklíče, tam jsou dokonce nějaké fialové kytičky. Procházíme se zámeckým parkem v Kostelci nad Orlicí s manažerkou Ivonou Jasníkovou a také botanikem Muzea Orlických hor Janem Doležalem.

Čtěte také

Už se skoro rozplývýme nad všemi těmi barvami. Ale přišli jsme hlavně kvůli proslulým kobercům bledulí.
„Tyto koberce bledulí tu máme zásluhou babičky současného majitele zámku Pavly Kinské, která se zasloužila o to, že se sem ve 30. letech minulého století, mezi válkami, začaly vysazovat uměle bledule. Ony sem patří, protože lužní les pro ně vytváří optimální prostředí."

A botanik Jan Doležal to potvrzuje.
„Bledulím se daří především na vlhčích místech, jako jsou lužní lesy nebo zaplavované louky kolem Divoké Orlice. Tady samozřejmě jsou bledule původní, ale byly následně dosazovány, aby právě vznikly ony krásné, velké koberce."

Už začínají nakvétat, první se už bělají

„Letos byl mráz docela dlouho a teploty byly hodně hluboko pod bodem mrazu. Země je samozřejmě promrzlá, takže se jim nechce tolik ven, jako například v předchozích letech. V tuto dobu už byly bledule opravdu vysoké a koberce ke shlédnutí."

V zámeckém parku v Kostelci nad Orlicí začínají kvést bledule a další jarní květiny

Došli jsme do spodní části parku. Tady však nejsou bledule, ale žluté květy.
„Díváme se talovín zimní. Je to nádherná rostlinka z čeledi pryskyřníkovitých. On u nás tedy není původní, pochází z jižní Evropy. Ale je to jedna z nejčasnějších jarních rostlin. Tady se drží pod stromy, pod lipami."

Čtěte také

A kde jsou bílé bledule?
„Ty jsou ještě trochu níž. Můžeme se tam jít podívat. Je to dole, ve spodním parku, na takzvané křižovatce. Kdybychom se prošli po této cestě a obešli celý park, tak během procházky najdeme další místa, kde jsou tisíce bledulí."

Jaro je prostě tady. Je to úžasný pohled. Kdo by si chtěl prohlédnout nakvetlé koberce bledulí v zámeckém v Kostelci nad Orlicí, tak bude mít šanci zhruba za dva týdny, kdy budou nejvíc při síle.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související