V třebíčském útulku se každý rok postarají až o devadesát koček. Nejvíc jich přijmou na jaře

Zvířecí útulky nepřijímají jen psy. Zvlášť v jarních měsících se musí postarat o desítky koček, především opuštěných koťat. Kapacita zařízení je ale většinou pro kočky omezená. Kočky ale dostanou veškerou péči.

V třebíčském útulku se v současné době starají jen o několik koček. Jsou ale připravení na každoroční jarní přísun koťat. Často se totiž stává, že se do města dostávají i březí kočky z okolních obcí. Útulek se pak musí o koťata postarat. "Karanténu máme připravenou na každoroční jarní nával," říká pracovnice útulku Olga Spáčilová. Karanténa, kde kočky prožijí první tři týdny, má ale jen osmnáct míst. Celkem se útulek postará o třicet koček. "Každým rokem přijmeme až devadesát kočiček," říká ošetřovatelka. Útulku se ale naštěstí daří kočkám hledat nové pány.

Kočky dostanou v útulku potřebnou péči. "Kočka podstoupí odblešení, odčervení, očkování a kastraci," říká Olga Spáčilová s tím, že kastrovat je kočky možné nejdříve v šesti měsících. Pokud si nový pán odveze kočku dřív, musí se o kastraci postarat sám a informovat o tom útulek. Někdy do útulku přijde kočka nemocná nebo zraněná. "Kocourek měl očičko hodně špatné. Zjistili jsme, že mu vadí řasy. Udělala se plastika," ukazuje na jednu z koček, která je teď umístěná v takzvaném obýváku, místnosti, kde kočky nejsou po jedné zavřené v kleci, jako v karanténě. Mají tam kromě jídla a pití i pelíšky, hračky a venkovní výběh.